Водородната батерия за дома Lavo не е просто батерия. Това е система за електролиза, за съхранение на водород и захранване с горивни клетки, превърнати в един атрактивен шкаф.

За да излезете от ерата на домашната слънчева енергия, трябва да можете да генерирате такава, когато слънцето не грее. Необходимо е също да я съхранявате, за момента, в който ще ви е необходима. Обикновено хората правят това с литиеви батерийни системи, като Powerwall 2 на Tesla. Но австралийската компания Lavo е изградила доста интересен шкаф, който може да бъде поставен непосредствено до къщата ви и да съхранява излишната енергия, като водород.

Как работи?

Системата за съхранение на зелена енергия е с размери 1 680 x 1 240 x 400мм. и тежи 324кг. Това елиминира възможността да бъде прибрана от крадец. Свързва се със слънчев инвертор, който е хибриден и към водата в мрежата. Тя използва излишната енергия за електролиза на водата, отделяйки кислород и съхранява водорода в патентован метален съд при налягане от 30 бара.

Устройството съхранява около 40 киловатчаса енергия на стойност, три пъти повече от сегашната Powerwall 2 на Tesla. Това е достатъчно, за да захранва дом за два дни. Когато тази енергия е необходима, тя използва горивна клетка, за да я доставя, добавяйки малка 5-kWh литиево-буферна батерия за моментална реакция. Има Wi-Fi свързаност и приложение за телефон за наблюдение и контрол. Ако имате промишлени нужди от енергия, батерията може да работи паралелно с други, за да образува интелигентна виртуална електроцентрала.

Може да е ваша само срещу 26 900 щатски долара. Цената предстои да се редуцира, като компанията прогнозира батерията да бъде достъпна и в международен план до края на 2022 г.

Положителни и отрицателни страни

Издръжливостта на батерията е изключително голяма. Не се изхвърлят токсични материали и е компактна подобно на един простичък акумулатор. Относно безопасността, от компанията уверяват, че при изтичане ще се разпръсне толкова бързо, че има малка вероятност от пожар или експлозия. Все пак се работи с водород и не можем да подминем факта, какво би се случило, ако пожар в къщата достигне батерията.

Ефективност

Батериите съхраняват и освобождават енергия с минимални загуби. Но процесът на генериране на водород чрез електролиза с помощта на протонна обменна мембрана е само около 80% ефективен. Това означава, че вие губите 20% веднага. От друга страна бихте изгубили някъде около половината от това, което сте съхранили в процеса на преобразуване на водорода обратно в енергия, чрез горивна клетка.

Така че една 40-кВтч система за съхранение на водородна енергия може да се превърне в 20-кВтч система, когато всъщност се опитате да извлечете енергията обратно от нея. Lavo споделя, че ефективността на двупосочното пътуване на системата е над 50%, така че ако им се доверите, ще изхвърляте приблизително толкова енергия, колкото ще запазвате.

И последната лоша новина е максималната непрекъсната мощност на системата от 5 kW, ограничена вероятно от производителността на горивната клетка. Има единични климатични инсталации със сплит система, които консумират повече от 7 kW и не са особено екстравагантни. 5 kW непрекъсната изходна мощност би била проблем.

И все пак водородът е най-горещата тема в енергийния сектор в момента. Не е немислимо използването му в домашни условия, но може би ни чакат още много разработки, докато се превърне в изгоден и масов продукт.

Сподели
Предишна страницаДърво отглеждано в лаборатория
Следваща страницаСгъваемият Mate X2 на Huawei
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.