Как се стигна до хибридните прасета?

Измина малко повече от десетилетие, откакто масивно земетресение с магнитуд 9.0 по скалата на Рихтер предизвика 14 метрово цунами, което успява да прескочи дигите на електроцентралата и води до стопяването на блокове 1, 2 и 3 на ядрения реактор в японския регион Фукушима. Последвала е масова евакуация. Когато местните фермери отглеждащи свине изоставили района, добитъкът започнал да се размножава с диви екземпляри.

Без хората

Последвалата евакуация дава възможност на местните растителни и животински видове да процъфтяват, възстановявайки природата в отсъствието на хората. Опитомените свине останали без надзор са се развъждали с диви, което е довело до създаването на нови хибриди.

Според проучване от юни 2020 г., някои от дивите свине присъстващи в района, могат да бъдат относително радиоактивни. Те трябва да бъдат отстранени преди да се позволи на жителите да се върнат у дома. Това идва да покаже, какво се случва, когато хората са принудени да избягат след природно бедствие, което позволява на животните да се адаптират към новата си гостоприемна среда.

От това не е трудно да си направим извода, че дори и да имаме добри подбуди, резултатите в следствие на нашата дейност не винаги са положителни. Тук трябва да си направим изводите, кой е потърпевш в действителност-ние или флората и фауната? Нека не забравяме все пак, че всичко е свързано.

Краен резултат

Екипите от учени са направили редица анализи и изследвания на мускулни проби от 243 диви свине и глигани. Това са хибриди от домашни и диви прасета. 16% от местните диви свине от евакуираната зона са били хибридни, след като опитомените местни популации са били изоставени. Приблизително 75% от хибридните видове са открити в първоначалната зона на евакуация в радиус от 20 км.

Дългосрочни последици

Хибридите вероятно няма да останат хибриди в дългосрочен план. Те са имали средно само по 8% ДНК на диви свине. Това показва, че свинските гени не са трайни през поколенията. От множеството изследвания учените стигат до извода, че прасетата, които са били изоставени имат лоши характеристики на адаптация и оцеляване в дивата природа. Те не очакват промените в адаптацията на глиганите да се запазят в популациите, особено след триумфалното завръщане на човешкия фактор.