Как ИИ от реалността повлиява създаването на следващия филмов шедьовър?

Известният режисьор Джеймс Камерън разкри, че работи върху сценарий за следващата част от поредицата „Терминатор“. Сега талантът е вдъхновен от възхода на действителния изкуствен интелект в реалния свят, като ChatGPT на OpenAI.

Кое предшества измислицата? Реалното проявление на нещата, които ни заобикалят не е нищо друго освен мисъл, родила се в нечии развинтен ум. От там, до действителността не остава много. Гледахме бунта на машините и сега наистина се готвим да се заобиколим с такива за помощници в ежедневието. Гледахме разпространението на една зараза и неволно станахме свидетели на последиците от ковид. Какво следва?

Магията на киното

Създаването на един филм може да бъде истинско предизвикателство. Нека не забравяме, как редица касови произведения в сферата на научната фантастика днес са абсолютна реалност в една или друга сфера. Има много въпроси относно нововъзникващите технологии, преди да сме готови да ги видим реализирани в живота.

Някои от перспективите изглеждат наистина стряскащо, но ако следваме предупреждението на учените може би трябва да сме спокойни, че не ИИ ще сложи край на човечеството, а самите ние. Да се надяваме, че Skynet няма да изстреля ядрените оръжия преди това.

Тъмни дебри

Камерън очевидно търси ново начало. Последната част „Терминатор: Мрачна съдба“, беше абсолютно бомбардирана в боксофиса през 2019 г. Задълбаването в някакво вдъхновение почерпено от реалния свят около възхода на AI технологиите може да доведе до завладяващ летен блокбастър.

Супер разузнавателната система Skynet вече е била използвана безброй пъти в отразяването на нововъзникващите технологии. Преобръщането на сценария и измислицата ще бъде вдъхновено от реалността, а не обратното.

Точно като Skynet в емблематичната първа част „Терминаторът“, експертите вече правят прибързани заключения предупреждавайки, че AI може в крайна сметка да убие всички ни.

Далеч от истината

През 2023 г. обаче реалността изглежда съвсем различна. Експериментален AI, наречен ChaosGPT, който е проектиран да унищожи човечеството се провали почти мигновено след възникването си.

Някои по задълбочени учени не подкрепят по никакъв начин методите, по които франчайзът описва AI системите.

В много отношения Камерън ще трябва да навлезе в дълбокото, за да намери някакво сериозно вдъхновение. Фактът, че главният герой разговаря на компютър с AI асистент, не е достатъчен за създаване на завладяваща филмова магия.

Що се отнася до самата легенда зад „Терминатор“ Арнолд Шварценегер, той най-вероятно няма да се появи в тази продукция. Може би някой е схванал намекът, че светът иска да продължи напред с малко по-различна тема, когато става въпрос за „Терминатор“.