Кога хората ще могат да пътуват през тях

Екип от физици вярва, че е намерен начин за реализиране на научната фантастика. Теоретически се оказва възможно създаването на червееви дупки, които са достатъчно големи и стабилни, за да могат хората да преминават през тях.

Квантовата физика в наша полза

Създаването на една такава червеева дупка ще изисква технология, която надхвърля нашите възможности. Оказва се, че сме толкова далеч то нея, та дори не е практично да се преследва подобна мечта. Все пак теоретичната идея все още вълнува не един учен.

Ако квантовата физика влезе в играта, червеевите дупки може и да бъдат реализирани. На създадените до тук модели, въпросните явления бяха незначителни, изключително нестабилни и краткотрайни. Сякаш това не е достатъчно, но пътуването през тях всъщност ще отнеме повече време, отколкото просто да отидете където и да било по обичайния метод.

Физиците от Принстън зад новото изследване

През последните няколко месеца те се позоваваха на теория, която включва разбиването на Вселената на пет измерения. Чрез тази теоретична рамка биха могли да се създадат стабилни червееви дупки с големината на човек. На практика тези чудеса биха могли да транспортират пътниците на 10 000 светлинни години за една секунда. Благодарение на относителността, за един наблюдател от Земята пътуването ще си отнема 10 000 години.

Преоткриване на необятния Космос

Червеевите дупки са популярна характеристика в научната фантастика. Те са средство, чрез което космическите кораби могат да постигнат скорост по-бърза от светлината. Така мигновено биха се придвижили от една точка на пространство-времето в друга. И докато Общата теория на относителността не позволява съществуването на проходими червееви дупки, последните изследвания показват, че те всъщност са възможни в областта на квантовата физика.

Можем ли да говорим за безопасност

Единствените недостатъци са, че в действителност ще е необходимо повече време да се премине през тях и вероятно ще бъдат микроскопични. Съществуването на физиката отвъд стандартния модел може да означава, че има червееви дупки, които са не само достатъчно големи, за да бъдат проходими, но и напълно безопасни за хората, които искат да стигнат от точката А до точка Б само за миг.

Как да се сдобием със средство за космически пътешествия

Множество изследвания се провеждат от край време по повод фантастичното транспортиране. Изглежда учените все повече се доближават до реализирането на идеята, която до скоро беше само вълнуваща измислица в научно-фантастичните филми. Неминуемо вървим към прогрес и въпросът не е дали, а кога ще се осъществи тази мечта.