Батерия с дебелина 0,4 мм може да захранва малък вентилатор за 45 минути

Учени от технологичния университет в Сингапур разработиха тънки колкото хартия биоразградими цинкови батерии. Те вярват, че новият материал може да захранва устойчиво гъвкава преносима електроника в бъдещето.

Новите цинкови батерии са съставени от електроди, които са отпечатани върху двете страни на лист целулозна хартия, подсилена с хидрогел. Върху електродите е положен слой от златно тънко фолио, за да се увеличи проводимостта на батерията. Тя е с дебелина около 0,4 мм, което е приблизително колкото два косъма от човешката коса.

Впечатляващо е, че след като батерията достигне края на живота си, тя може да бъде заровена в почвата, където ще се разпадне напълно в рамките на един месец.

На практика

Изследователите са демонстрирали, как иновативната батерия с размери 4x4cm може да захранва малък електрически вентилатор до 45 минути. Учените подчертават факта, че огъването на батерията не прекъсва захранването на вентилатора. Те вярват, че новата джаджа може да се използва за гъвкава електроника в бъдещето, като сгъваеми смартфони или други пластични екранни устройства. Тя може да се използва и за биомедицински сензори и здравни монитори.

Без вреда за околната среда

Нещо повече, новата батерия е екологична. Тъй като е направена от целулоза и хидрогел. И двата компонента са биоразградими. Това също би могло значително да облекчи проблема с електронните отпадъци.

Хартиената батерия може потенциално да помогне за опазване на околната среда, като се има предвид, че печатната хартиена батерия е нетоксична и не изисква алуминиеви или пластмасови корпуси за капсулиране на компонентите. Избягването на опаковъчни слоеве също така позволява на батерия да съхранява по-голямо количество енергия и по този начин предлага повече мощност в по-малка система.

Изследователи от Станфорд направиха собствено съобщение за изследванията, които биха могли да помогнат захранването на модерната електроника. Те разработиха нов гъвкав и лек материал за слънчеви панели, за който смятат, че може да захранва преносими устройства, електрически превозни средства и дори леки космически кораби.

Този материал, който е направен от дихалкогениди на преходни метали, също е невероятно тънък с дебелина само шест микрона. И двете разработки биха могли значително да променят начина, по който зареждаме и използваме електронните си устройства.