Технологията може да даде възможност за нова здравна диагностика

Учените откриха новаторски биосинтетичен материал, който според тях може да се използва за сливане на изкуствения интелект с човешкия мозък. Пробивът е последната стъпка към интегрирането на електрониката с тялото. Така биха могли да се създадат частично човешко, частично роботизирано същество, а именно киборг.

Обединяването на електрониката с човешката тъкан е голямо предизвикателство поради традиционните материали като злато, силиций и стомана, причиняващи белези при имплантиране. Последните не само причиняват щети, но и прекъсват електрическите сигнали, протичащи между компютрите и мускулната или мозъчната тъкан. Изследователите успяха да преодолеят това предизвикателство чрез използването на различни видове полимери.

Свързване на органични микроелектроди с мозъка

Това е изключително трудно поради спецификата на въпросния човешки орган. Мозъците са направени от органични, живи материали. За целта учените са разглеждали органични електронни елементи като полимери, които се използват в небиологични устройства. В последствие е открит химически стабилен вариант, който се продава в търговската мрежа като антистатично покритие за електронни дисплеи.

Полимерът, известен като Pedot, има необходимите свойствата за свързване на електронния хардуер с човешката тъкан. Това се осъществява без да причинява белези, като същевременно значително подобрява работата на медицинските импланти.

Обещаващи резултати

Наскоро беше установено, че гъвкавият материал е способен да трансформира съхранението на енергия, поради възможността му да прониква през порести материи и да провежда електричество. Последните изследвания използват филм на Pedot с антитяло, което стимулира растежа на кръвоносните съдове след нараняване и може да се използва за откриване на ранни етапи при туморен растеж в тялото. Въпросните полимери могат да бъдат използвани също за подпомагане лечението на мозъчни или нервни разстройства.

Изследователите са направили полимер с допамин, който има голяма роля в пристрастяващото поведение. Няколко компании и изследователски институции вече работят по технология за свързване на компютрите с човешкия мозък.

Бъдещи стремежи

Скоро очакваме изследователите да разкрият повече подробности за мозъчни чипове, които един ден биха могли да осигурят поточно предаване на данни с пълна честотна лента от и към мозъка чрез USB-C кабел. Подобна технология е от съществено значение за хората. Тя би им позволила да се конкурират с усъвършенствания изкуствен интелект, което тоново граничи с научната фантастика. Все пак нека не забравяме, няма нищо невъзможно щом човешкият мозък веднъж е успял да си го представи.