Threads, вече е достъпен

Threads, конкурентът на Twitter, създаден от Meta, най-накрая е факт след месеци изтичане на информация. Някои части на света могат да получат достъп до новата платформа от сайта на Threads.net или чрез изтегляне на приложение за iOS и Android.

Ръководителят на Instagram сподели, че не оспорва пионерството на Twitter в пространството. Сега компанията има възможност да изгради нещо ново, което е добро за общността, която вече използва Instagram.

С какво ще разполагаме?

В Threads ще можете да създавате текстови публикации с до 500 знака. Да споделяте снимки и видеоклипове с дължина до пет минути. Приложението изглежда относително подобно на Twitter. То включва минимален интерфейс с опции за харесване, коментиране, повторно публикуване и споделяне на теми. Тъй като Threads е тясно свързан с Instagram, абонатите могат да влязат с потребителско си име от Instagram и лесно да следват същите хора от другата платформа.

Подобно на Instagram, основната емисия в Threads съдържа както препоръчано съдържание, така и публикации от хората, които следвате. Не изглежда обаче, че ще има опция за превключване между потоци от препоръчано съдържание и съдържание само за следване, както е в Twitter. Тази функция винаги може да бъде добавена на по-късен етап.

Въжделенията на Meta

Meta разширява някои от контролите за поверителност на Instagram и към Threads. Такава е възможността за филтриране на определени думи в отговорите. Може също така да ограничите хора, които отговарят на вашите теми до всички в платформата или само потребителите, които сте споменали в публикацията си.

Meta не включва поддръжка на Threads за ActivityPub при стартиране.

Децентрализираният протокол за социални мрежи, също използван от Mastodon, ще направи възможно прехвърлянето на вашата информация от Threads към друг хост, наред с други неща.

Този подход е подобен на протоколите управляващи имейла и самата мрежа. Той ще играе важна роля в бъдещето на онлайн платформите. Threads е първото приложение на компанията, предвидено да бъде съвместимо с отворен протокол за социални мрежи. Това ще ги присъедини към тази бързо развиваща се екосистема от оперативно съвместими услуги. Threads ще помогне на хората да намерят своята общност, независимо кое приложение използват.

Повече опции

Threads се появява в момент, когато Twitter налага все повече ограничения на потребителите. Към тях спадат временно ограничение на скоростта, забраняващо на непроверените потребители да преглеждат повече от 600 публикации на ден. Twitter също така блокира напусналите потребители да гледат туитове, преди да отмени промяната и да създаде нова версия на TweetDeck. Последната ще изисква потвърден абонамент.

Meta пуска Threads в над 100 държави, включително САЩ, но за сега няма да е наличен в Европа.