Близък поглед върху новата операционна система Windows 10X на Microsoft

Пред нас е малко по – модерната версия на добре познатата ни операционна система, пригодена за устройства с два екрана. Microsoft пусна първия си емулатор за Windows 10X, което позволява на разработчиците да разгледат нов вариант на операционната система. Чрез нея се поставя началото на нови възможности за оптимизиране на приложенията преди разпространяването на въпросните устройствата по-късно тази година. Това ни дава възможност за бърз поглед още преди финализирането им.

Последният софтуер е проектиран изключително за сгъваем хардуер с два екрана. Microsoft го персонализира и в резултат на това се получи една от най-големите и забележими промени. Налично е новото меню на Windows 10X Start. То вече не включва анимираните живи плочки, а значително по-опростен вид.

Стартовото меню разполага с приложения, които можете да прикрепите на място, както и списък на последните документи. Изглежда много повече като инструмент за изпълнение на задачи, в сравнение с познатото ни до момента.

С какво ще разполагаме

Освен ново меню „Старт“, Windows 10X много наподобява на Windows 10. Има тъмни и светли режими, които да избирате визуално. Най-големите UX промени могат да бъдат намерени по начина, по който правите многозадачност с приложения. За разлика от Windows 10, тук не можете просто да ги оставяте плаващи навсякъде по екрана. Те се отварят по подразбиране на един екран. Възможностите са да ги плъзнете през двата дисплея с мишка или докосване, за да могат те да се разтеглят напълно и да се разместват на устройства с двоен режим.

Удобство е използването на жестове за активиране на няколко функции. Някои от тях се усещат подобно на съществуващите в Windows 10 и Windows 8. Налични са и малки бутони за минимизиране и затваряне, които понякога са трудни за докосване в 10X.

Ако прекарате пръст нагоре от долната част на дисплея, за да влезете в менюто „Старт“ или списък с изпълнявани приложения на лентата със задачи, можете също така да получите достъп до актуализиран център за действие от лентата. Тя от своя страна включва бърз вход до настройки като сила на звука, яркост, Bluetooth, заключване, въртене и други.

Изгледът на задачите ви позволява да виждате приложения, работещи на Windows 10X. Той е актуализиран и можете да го използвате, за да ги призовавате на определен дисплей. Ако сте свикнали със стария работен плот на Windows или File Explorer, тук няма да ги откриете. При щракване с десен бутон върху работния плот, просто се снабдявате с възможността да промените фона в настройките. Тук не се съхраняват икони или документи на приложения. Традиционният File Explorer е заменен с по-модерен, който ще насочва потребителите към библиотеки със съдържание и ще поддържа външни устройства за прехвърляне на файлове.

Интересни нововъведения

Друго ново допълнение в Windows 10X е Wonder Bar. Той е създаден да седи над или под хардуерна клавиатура или да се показва като част от софтуерната клавиатура в ОС. Подобен е на сензорната лента на Apple и предоставя богати опции за въвеждане като GIF, емоджи или дори софтуерен тракпад.

Microsoft предвижда информация за околната среда, която е налична благодарение на приложения като Netflix. Windows Calculator и други подобни, винаги са в режим на готовност в горната част за лесно използване. Това е наистина полезна концепция. Все още се разчита на разработчиците, които наистина ще го направят максимално функционален.

Windows 10X в сегашното си ранно състояние се представя като по-усъвършенствана и модернизирана версия на предходните издания. Това все пак е много ранно копие на и на този етап работи само в основен емулатор. Microsoft не планира да доставя услугите на операционната система в рамките на тази година.

Изненадите предстоят

Компанията умишлено държи някои от разработките си далеч от потребителските очи. Очакват ни много големи промени, които ще включват разделяне на приложения, ОС и драйвери, за да позволят актуализациите на Windows 10X да бъдат инсталирани и завършени за по-малко от 90 секунди.

Microsoft също включва технология за стартиране на Win32 в лека виртуална машина. Това ще гарантира, че по-стари приложения се държат правилно на устройства с два екрана, включително и начинът, по който се показват на мониторите. Този нов подход означава, че ще има някои проблеми със съвместимостта на някои от тях. Но това предизвикателство е отправено пряко към разработчиците.