Това се случва докато се учат

Учител и заместник-директор на колеж в Хонг Конг, наблюдава лицата на свои ученици, за да прецени как реагират на класната работа. Сега, с преобладаващи уроци онлайн, технологиите помагат на учителите да влияят активно на децата. Платформа за обучение с изкуствен интелект следи емоциите на учениците, докато учат у дома.

Софтуерът 4 Little Trees е създаден от стартиращия в Хонконг Find Solution AI. Въпреки че използването на AI за разпознаване на емоции в училищата създава безпокойство, основателят казва, че може да направи виртуалната класна стая толкова добра, колкото истинската.

Как работи

Учениците работят върху тестове и домашни задачи на платформата като част от училищната програма. Докато учат, AI измерва мускулни точки на лицата им чрез камерата на компютъра или таблета и идентифицира емоции, като щастие, тъга, гняв, изненада или страх. Чрез разпознаване изражението на лицето AI може да идентифицира емоциите с точност на човешко ниво.

Системата следи и колко време отнема на учениците да отговарят на въпроси. Записва техните оценки и история на изпълнение. Генерира доклади за техните силни, слаби страни и нива на мотивация. Прогнозира оценките им. Програмата може да се адаптира към всеки ученик, насочвайки се към пропуски в знанията и предлагайки тестове в стил игра, предназначени да направят обучението забавно. Учениците се представят с 10% по-добре на изпитите, ако са използвали програмата.

Успешен старт

Стартирането на 4 Little Trees е с финансиране от 5 милиона долара. Програмата дава на учителите шанс за по-ранна намеса. Броят на училищата, използващи AI в Хонконг, е нараснал от 34 на 83 през последната година. Технологията се е оказала особено полезна за учителите по време на пандемията, защото им позволява да наблюдават дистанционно емоциите на своите ученици, докато учат.

Предимствата на технологията ще надживеят пандемията, тъй като тя намалява натоварването на администратора чрез създаване и маркиране на персонализирана работа в клас. За разлика от учителите, изкуственият интелект за четене на изрази може да обърне голямо внимание на емоциите на всеки ученик, дори в голям клас. Но технологията, която следи лицата на децата, поражда загриженост относно неприкосновеността на личния живот.

Запазване на личността

В Китай изкуственият интелект, който анализира биометрични данни за целите на наблюдението в училища и на други места, предизвика противоречия. Новата програма записва данни за мускулите на лицето, което е начинът, по който ИИ интерпретира емоционалните изражения, но не заснема лицата на учениците. AI проследява движението на мускулите, за да оцени емоцията.

Директорът на Центъра за изследване на ИИ в Университета за наука и технологии в Хонг Конг казва, че прозрачността е ключова за поддържането на поверителността на учениците. Разработчиците трябва да получат съгласие от родителите за събиране на данните и след това да обяснят, къде ще се съхранява информацията.

Пропуски в програмата

Расовото пристрастие също е сериозен проблем за ИИ. Изследванията показват, че някои технологии за емоционален анализ имат проблеми с идентифицирането на емоциите на по-тъмнокожите лица, отчасти защото алгоритъмът се научава как да идентифицира емоциите от предимно бели лица. До тук програмата работи добре в преобладаващо китайското общество в Хонконг, но етнически смесените общности могат да бъдат голямо предизвикателство за софтуера.

Разпознаването на емоции на Find Solution AI работи с 85% точност в Хонг Конг. Алгоритмите с добри настройки могат правилно да идентифицират основните емоции, като щастие и тъга, през 90% от времето. Въпреки това, по-сложни емоции, като раздразнение, ентусиазъм или безпокойство, могат да бъдат по-трудни за откриване.

С подобряването на AI учените се надяват да разработят приложения за бизнеса, както и за училищата, за да разбираме по-добре нуждите на участниците и да увеличим ангажираността в онлайн срещи и уеб семинари. Що се отнася до човешката комуникация, AI може да помогне за улесняване на по-доброто взаимодействие.