Инструментът за кодиране ще бъде наречен „Code LlaMA“

Следващото издание на AI от компанията ще бъде голяма машина за кодиране. Тя ще се конкурира с частния софтуер от подобни продукти на OpenAI и Google. Microsoft вече е създал своя GitHub кодиращ AI извън останалите програми. Сега Meta планира да влезе в голямата надпревара за кодиране, генерирано от AI.

Ориентираният към езика LlaMA AI на Meta скоро ще се озове в компанията на своя нов брат. Този нов модел, наречен Code Llama, ще бъде с отворен код. Това означава, че е достъпен безплатно онлайн. Идеята е в съответствие с досегашната стратегия на компанията за пускане на широко разпространен AI софтуер, който прави разработването на нови персонализирани AI модели много по-лесно за компании, които не искат да плащат на OpenAI или други за привилегията.

Езиков модел

Системата е базирана на езиковия модел Llama. Тя ще предлага код на разработчиците автоматично, докато пишат. Всяка подобна функция би се противопоставила на първокласните софтуери за кодиране с изкуствен интелект, които се появиха на пазара наскоро.

Най-новият голям езиков модел на компанията, LlaMA 2, е разработен в партньорство с Microsoft. Създателите твърдят, че моделът е бил обучен на 40% повече текстово съдържание от предишното си представяне. AI привлече вниманието на притежателите на авторски права твърдейки, че Meta е обучила своя AI върху защитени такива.

OpenAI рекламира възможностите за кодиране на своите услуги като ChatGPT чрез бета плъгина Code Interpreter. Също така притежава свой собствен модел Codex, използван за генериране на текст към кодиране. По същия начин Google позволи на своя чатбот Bard да генерира код на около 20 различни езика за програмиране.

Конкуренция

Microsoft също има инсталиран AI, задвижван от Codex. Компанията обяви, че по-голямата част от програмистите вече използват AI в своите кодиращи дейности. Гигантът също е в прицела на съдебните дела. Твърди се, че компанията е откраднала кода на ищеца, за да създаде своя инструмент за изкуствен интелект.

В сравнение с другите големи разработчици на AI, стратегията с отворен код на Meta придоби влияние въпреки закъснялото си навлизане в надпреварата за потребителски AI. Само миналия месец Meta отвори своя модел Audiocraft AI. Той съдържа няколко аудио-базирания AI на Meta, включително MusicGen и AudioGen. Само тази година, в допълнение към езиковия модел с отворен код, Meta пусна и генератор на deepfake Voicebox AI сред набор от други, по-малки инструменти, отново на базата на AI.

Meta не просто създава AI инструменти за подпомагане на неизвестните разработчици. Компанията се опитва да намери начини да внедри AI и в другите си продукти. Такива са социални медийни платформи, включително Facebook. Главният изпълнителен директор намекна за вкарване на AI в проектите за метавселена. Пускането на AI инструменти с отворен код има потенциала да подкопае конкурентите, докато Meta се фокусира върху поддържането на своето рекламно господство.

Сподели
Предишна страницаПърво плаване за иновативен кораб с платна
Следваща страницаУжасният вкус на синтетичната сьомга
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.