Молекула успешно разгражда РНК на обикновен ген причиняващ рак, който се смята за нелечим

Ген, наречен MYC, е замесен в по-голямата част от раковите заболявания. За съжаление често се смята за нелечим. В ново проучване учените са разработили молекула, която разцепва РНК на този ген, като ефективно изчиства рака при мишки.

Генът MYC играе ключова роля в регулирането на клетъчната пролиферация, метаболизма и контролираната клетъчна смърт. Въпреки това, той не винаги е полезен. Оказва се, че е отговорен за около 70% от всички ракови заболявания при хората. Свръхекспресията води до по-лоши резултати за пациентите.

Това го прави идеална цел за манипулиране, което обаче не е толкова просто. Свързаният MYC протеин има странна форма, която затруднява захващането на молекулите на лекарството. Именно този факт го прави нелечим.

Полезно откритие

Ново проучване може да доведе до промяна. Изследователи са разработили начин да заобиколят трудния протеин и да изключат гена, като се насочат към неговата информационна РНК (mRNA). Тези молекули транскрибират ДНК, за да произвеждат протеини. Прекъсването на този процес може да попречи на производството на протеини, вместо да инактивира вече произведените.

Екипът е проектирал съединения направени от имидазол. Те са силно свързани с иРНК на гена MYC, както и две други РНК отговорни за рака: JUN и микроРНК-155. Самото свързване изглежда не помага много, така че изследователите добавят допълнителна структура към молекулите. Това улавя точно тези ензими, които рециклират РНК и да ги насочва да разграждат прикрепената РНК.

Резултатите изглеждат обещаващи. След процеса се наблюдава намаление на ракови РНК с 35%, 40%, 50% или повече процента. Операцията води до смърт на раковите клетки и изчистване на туморите в изпитанията върху мишки.

Надежда за хората

Все още е много рано за клинични изпитания върху хора, но това полага основите на нова надежда за бъдещи лечения при много ракови и други заболявания.

Съединенията са добра отправна точка и могат да помогнат при изграждането на лекарства насочени към РНК. В крайна сметка става дума за лечението на пациенти със заболявания като агресивен рак, които в момента имат слаби или никакви възможности.

Някои учени са постигнали съществен успех благодарение на малко по-различна цел. Тя включва протеини надолу по веригата или потиска самия MYC ген.