Той позволява на човек с парализа да превърне мислите си в думи

Неврохирург на UCSF създаде система, която позволява на човек да изразява мислите си с 15 думи в минута. Това е само началото на комуникацията, чрез компютър. Човек, който не може да се движи или говори, вече може да генерира думи и изречения, използвайки само мислите си.

Способността идва от експериментално имплантирано устройство, което декодира сигнали в мозъка, който някога е контролирал гласовия тракт. За сега възможностите са ограничени с речник от само 50 думи. Комуникацията ще се осъществява със скорост от около 15 думи в минута, което е много по-бавно от естествената реч.

Устройство ще позволява на болни хора да комуникират, използвайки мозъчните вериги, играещи роля при речта. Това предлага по-лесен и естествен начин в сравнение с настоящите помощни устройства.

Понастоящем хората с парализа, които са загубили способността си да говорят, разчитат на устройства, които използват движенията на очите или главата, за да изписват буква по буква. Екипът е намерил по-добро решение, за да защити неприкосновеността на личния живот.

Първият пациент, който изпитва иновацията е наречен BRAVO1 (Brain-Computer Interface Restoration of Arm and Voice). Той е в края на 30-те си години, парализиран е и не може да говори, тъй като е получил инсулт преди 15 години. Последният засяга и мускулите на гласовия тракт. Но областите на мозъка, които преди са издавали речеви команди, са непокътнати.

Мозъчни сигнали

Учените са разработил система, предназначена да разпознава мозъчните сигнали, свързани с намерението да се говорят конкретни думи. Тестовете показват, че системата работи при хора, които все още са в състояние да се движат и говорят. Но успехът далеч не е бил сигурен при BRAVO1. Не е било известно дали речевите команди в мозъка ще продължат да работят след 15 години и дали всъщност ще могат да се преведат в думи.

Екипът имплантира сензори на повърхността на мозъка на мъжа. Провело се е компютърно проучване на моделите на електрическа активност, когато той се опитва да говори над 50 различни думи. Процесът е отнел месеци.

След като BRAVO1 надеждно е генерирал думи на екрана на компютъра, екипът го кара да формира изречения. За подобряване на точността е добавена програма, която анализира контекста на всяка дума, както е била добавена.

Системата наподобява софтуер за текстови съобщения, какъвто имат повечето смартфони. Например, ако една дума не е декодирана правилно, тази функция за автоматично коригиране може да го направи. След месеци на корекции, мъжът успява да генерира дума на всеки четири секунди или приблизително 15 думи в минута. За сравнение, нормалната реч е от порядъка на 120, 150 думи в минута, така че има какво да се подобрява.

Устройство за декодиране на думи в мозъка може да помогне на хиляди хора, които са претърпели инсулт или черепно-мозъчна травма. Също така може да е в подкрепа на хората с амиотрофична латерална склероза или ALS. Това е парализиращо заболяване, което в крайна сметка прави невъзможно говоренето.

Способността за разпознаване на 50 думи в мозъка е огромно постижение. От тук до достигане на 500 или 5000 не ни дели много. Докато това се случи, устройствата ще бъдат ограничени до основна комуникация.

Частни или публични мисли

Мозъчните импланти, които позволяват на хората да изписват думи, се подобряват непрекъснато. Ново проучване показва, че хората могат да пишат бързо и точно с помощта на устройство, което декодира мозъчните сигнали. Този вид подслушване обаче може да компрометира неприкосновеността на личността. Това е така, защото устройствата, свързани директно към мозъка, биха могли да затруднят хората да отделят личните мисли от тези, които решат да направят публични.

Необходимо е устройствата да позволяват подобно разделяне и така хората да запазят личните си мисли. Това може да се случи чрез приспособления, които разчитат на мозъчни сигнали контролирани от мускулите. Тези сигнали няма да се изпращат, освен ако човек не направи съзнателен опит за движение.

Сподели
Предишна страницаКакво ново за следващото поколение VR от Sony?
Следваща страницаMIT правят нови чипове
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.