Vids на Google ни предоставя възможност да помолим AI да направи видео за нас

От десетилетия работата се върти около документи, електронни таблици и слайдове. Всички познаваме Word, Excel, PowerPoint, Pages, Numbers, Keynote, Документи, Таблици, Презентации. Сега Google ще добави още един инструмент към този триумвират. Това е приложение, наречено Vids. То има за цел да помогне на компаниите и потребителите да създават съвместно споделяно видео по-лесно от всякога.

Как да го използваме?

Google Vids до голяма степен не е приложение за създаване на любителски филми. По скоро е ориентиран към хора в работната среда. То може да послужи за представяне, актуализиране, обяснение на сложна концепция. Основната цел е да направим всичко нужно, възможно най-лесно.

Изглежда Vids се приближава до това, което бихте получили, ако трансформирате Google Slides във видео приложение. Вие събирате активи от Диск и ги сглобявате в определен ред. За разлика от колоната със слайдове в страничната лента на Слайдове, вие съставяте времева линия отляво надясно за видеоклип. След това може сами да добавите озвучаване или филм и да редактирате всичко в завършен видеоклип. Вероятно много от тези клипове ще изглеждат като записани презентации на PowerPoint. На теория можете да направите почти всичко във Vids.

Интуитивна помощ

Можете да направите всичко това сами или да подканите Gemini AI на Google да направи първа чернова на видеоклипа вместо вас. Може да напише скрипт, да го прочете на глас с текст към реч, да създадете изображения, които да използвате във видеоклипа. Приложението разполага с библиотека от видео и аудио, които потребителите могат да добавят към своите собствени Vids.

След като направите нещо във Vids, можете да го споделите с други. Подобно на останалите инструменти на Google за производителност, когато споделяте Vids, вие не просто споделяте файл с бутон за възпроизвеждане. Хората, с които споделяте, могат сами да коментират, да оставят бележки и дори да редактират видеоклипа. Възможно е да го експортирате в MP4, ако желаете.

Други екстри

Има много инструменти, целящи да улеснят подобни задачи, от тези за видео съобщения като Loom до пакети за редактиране като Descript. Компании като ClickUp също започват да включват видео функции в своя пакет за продуктивност. Дори Vimeo се превърна до голяма степен в инструмент, фокусиран върху бизнеса, за създаване на бързи маркетингови видеоклипове.

Google всъщност закъсня на този пазар, но прави същия залог като всички останали. В ера на дистанционна работа и култура, доминирана от видео, служителите ще прекарват по-малко време в писане на имейли и повече в правене на видеоклипове.

Google планира да пусне Vids в публична бета версия това лято. Vids можеше да е функция в Slides или Docs. Компанията ни обръща внимание, че това е нещо повече от просто още един начин за представяне на колода. Това е изцяло нов метод за споделяне на информация.