В началото на годината от Sony зарадваха своите фенове с информация за предстоящото ново, второ поколение VR хардуер на компанията. Към момента PlayStation VR 2 носи кодовото име Next-Generation VR, като в началото на август завесата над техническите възможности на устройството се повдигна още малко.

Ново поколение VR изживяване

По всяка вероятност новото поколение шлемове ще предоставя изображение с HDR OLED екран с комбинирана резолюция от 4000 по 2040 пиксела и 110-градусов ъгъл на виждане.

Разбира се, освен подобрени графични функции устройството ще предостави и по-добра технология за проследяване на погледа на играча. Също така VR комплектът ще се свързва към конзолата само с един кабел.

Според наличната информация контролерите също ще бъдат оборудвани с нови интересни възможности. Чрез сензори за докосване VR джойстиците ще разпознават кога играчът ги държи, както и колко далече от ръкохватките са палците, показалците и средните му пръсти. Всъщност, за NGVR контролерите се знае малко повече, тъй като през февруари от Sony вече представиха концепцията пред широката публика. Така научихме, че новият дизайн предвижда хаптична обратна връзка, адаптивни копчета (каквито присъстват и на PlayStation 5 контролера DualSense) и въпросната система за проследяване на позицията на пръстите. За съжаление на затаилите дъх фенове, все още няма информация кога ще се появи новият комплект устройства за VR на Sony, но към момента се знае, че това няма да стане тази година.

Първа генерация PS VR

Първото поколение на PS VR излезе през 2016 и се радва на огромен успех.
Още в края на 2019 продажбите на устройството надхвърлиха 5 милиона и то при наличието на сериозна конкуренция в лицето на други брандове като Oculus и HTC. И докато през изминалите години конкуренцията излезе с няколко нови устройства, то от Sony изчакаха цели 5 години преди да обявят новото си поколение VR изживяване. Естествено, трябва да се отчете фактът, че междувременно от компанията пуснаха на пазара и дългоочакваната пета версия на PlayStation, както и най-новият контролер DualSense, които са доста добре приети от феновете на конзолата.

Сега очакванията към PS VR 2 също са големи като от Sony дават заявка за значително подобрен продукт. За сравнение първата генерация VR маска на Sony предлага комбинирана резолюция от 1920 x 1080 пиксела и ъгъл на гледане от 100 градуса. Контролерите също са значително по-прости, в сравнение с това което японците показаха по-рано през годината като дизайн на новата версия PS VR 2.

От компанията недвусмислено показват, че изживяванията във виртуална реалност са важна част от развитието на гейминг бизнеса на конгломерата. Това е видно не само от технологичните разработки в тази сфера, но и в богатия каталог от VR съдържание, който Sony предлага. Той включва над 500 заглавия под формата на игри, филми, концерти и документални продукции.

Виртуална реалност

Още преди няколко години редица компании покриващи целия спектър на бизнес индустриите като Facebook, PokerStars и Tommy Hilfiger въведоха VR като част от своите продукти и услуги. Не е изненада, че технологията продължава да се развива. Нейната поява, както и тази на други подобни нововъведения като добавена реалност и миксирана реалност, е естествен процес, в отговор на потребителските очаквания за нови, по-интерактивни изживявания при консумирането на съдържание.

Първата подобна стъпка в модерното развитие на технологиите направи 3D киното, а междувременно видът на съдържание и начинът, по който потребителите го консумират навлезе в нова ера.

Тя е част от по-мащабната промяна в отношенията между компании и потребители, при която последните заемат все по-водеща роля, с която бизнесите трябва да се съобразяват.

Тези технологии позволяващи взаимодействия между човека и виртуални свят се превръщат в норма отвъд технологичните и развлекателни компании. Виртуалната реалност например се използва в онлайн маркетинга, помагайки на потребителите да получат по-реална представа за продуктите без да е нужно тяхното физическо присъствие.

Например, IKEA предлага на своите клиенти VR изживяване, при което те могат виртуално да се разходят из различни кухненски интериори.

Други компании пък използват VR за да покажат нагледно процедури и политиките за безопасност по време на обучения на служители. Пилоти, спортисти, лекари, учители, архитекти и инженери са само малка част от професионалистите, за които VR вече е нормална част от работата. Неизменно изникват и въпросите какво още предстои да видим от света на виртуалната реалност и какво следва за неговата еволюция.

Сподели
Предишна страницаВъздушна кула с плаващи острови
Следваща страницаЕкспериментален мозъчен имплант
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.