Топенето на повърхността в Гренландия стана по-силно и нестабилно през последното десетилетие

Предупрежденията към нас относно неприятните последици от климатичните промени се сипят едно след друго. Редица страни реагират скоропостижно на заплахата, но глобалните последствия не са престанали да надвисват страшно над нас.

Всички отдавна знаем, че Арктика се топи с тревожни темпове благодарение на влошеното изменение на климата. Това са лоши новини за цялата планета. Понякога може да бъде трудно да се ограничи огромният мащаб на проблема или да се определи, колко голямо влияние ще има върху останалите от нас, които са на хиляди мили.

Последните данни на Световната метеорологична организация могат да помогнат за създаването на една по-ясна картина. Количеството лед, което се е стопило в Гренландия само за ден, би било достатъчно, за да потопи целия щат Флорида в два сантиметра вода. Още през лятото беше забелязано огромно по мащаби топене, което дори за учените беше необичайно.

Да си го представим наяве

Използването на Флорида като начин за визуализиране може да се окаже твърде скромно, като се има предвид, че крайбрежното състояние е изложено на особено висок риск от наводнения. Това се дължи на изменението на климата, което продължава да се влошава. Така че независимо дали сравнението се е оказало безвкусно или не, то служи като ужасно и уместно предупреждение за района. Дали това може да бъде ограничено със спешни и драстични действия по отношение на климата от световните лидери? Ако не се предприемат критични мерки, топенето вероятно ще се ускори през следващите няколко години.

Заплаха от Арктика

Тъй като атмосферата продължава да се затопля над Гренландия, събития на екстремно топене ще стават все по-чести гледки. Учените измериха количеството лед, който се топи от 90-те години на миналия век и стигнаха до огромните 30,8 трилиона тона. Повечето от тях идват от Арктика.

Гренландия е виждала повече топене на лед за по-кратки периоди от време в новата си история. Екстремните количества на топенето на леда се наблюдават в по-широката част на региона от предходните, намеквайки за все по-широко разпространение на проблема в бъдеще. През предходните десетилетия или векове е било изключително рядко явление температурата на замръзване на върха на Гренландия да бъде надвишена. За сметка на това, сега можем редовно да наблюдаваме неблагоприятните условия, които застрашават всички нас.