Как науката надскочи познатите граници

Биостазата е състояние, подобно на хибернация, което изследователите и лекарите смятат, че може да помогне за спасяването на много животи в бъдеще. В момента учените са постигнали частично техника, която има естествена обратимост. Те обаче са на път да направят крачка напред в тази област. За първи път човек беше поставен в биостаза. Това е в резултат на проучване, проведено в САЩ, с цел възстановяването на травми, които в противен случай биха причинили смърт.

Екип от Медицинския факултет на Университета в Мериленд заяви, че е поставил поне един суспендиран пациент в биостаза. Все още не е разкрит броя на оцелелите хора след теста.

Предотвратяване на предстояща смърт

Техниката използвана от екипа официално се нарича запазване и реанимация при спешни случаи (EPR). Това е медицинска процедура, при която пациентът се поставя в биостаза за определен период от време. Това би предотвратило непосредствена смърт, причинена от исхемия при загуба на кръв. Техниката е тествана върху пациенти с остра травма, които са претърпели сърдечен арест.

След травмата сърцето им би спряло да бие, в случай на загуба на повече от половината от общото количество кръв. В тази ситуация има само няколко минути живот, с по-малко от 5% шанс за оцеляване, поне до сега.

Бързо охлаждане на тялото

Биостазата представлява бързо охлаждане на човешкото тяло до около 10 до 15°C. Това се осъществява, чрез заместване на цялата кръв с много студен физиологичен разтвор. По този начин мозъчната дейност на пациента спира почти напълно. След това той се изключва от охладителната система и тялото (което иначе би било класифицирано като мъртво) се прехвърля в операционната. От този момент нататък хирургичният екип разполага с приблизително 2 часа, за да поправи раните на човека, преди той да се затопли отново и сърцето му да започне да бие.

Нормалната телесна температура е около 37°C и нашите клетки се нуждаят от постоянно снабдяване с кислород, за да произвеждат енергия и следователно да оцеляват. Когато сърцето ни спре да бие, кръвта вече не транспортира кислород до клетките и без него мозъкът може да оцелее само около 5 минути. След това ще настъпи необратимо увреждане.

Намаляването на телесната температура обаче забавя или спира всички химични реакции в нашите клетки. Следователно те ще изискват по-малко кислород. Тестът е одобрен от Американската администрация по храните и лекарствата. Всъщност тя е решила да не изисква съгласието на пациентите, тъй като нараняванията им могат да бъдат фатални. При всички случаи няма алтернативно лечение.

Време за живот

Интересът на лекаря оглавил екипа, към изследванията на травмите започва с ранен инцидент в кариерата му, при който млад мъж е прободен с нож до сърцето след свада. Тогава е станало ясно, че ако са разполагали с достатъчно време, екипите са щели да го спасят. Въпросното събитие го накарало да започне да търси начини, които да дадат на хирурзите повече време за действие.

Предишните проучвания върху животни са показали много обещаващи резултати. За пример, прасета с остра травма могат да бъдат охладени за 3 часа, след това лекувани и реанимирани. Явно е дошло време за прилагане на технологията върху хора. Ако учените докажат, че могат да разширят полезността на тази техника, за да помогнат на пациенти в критични условия, това ще е решаващо.

Понастоящем не знаем с колко време разполагаме при такова охлаждане на тялото. Когато клетките на човек се затоплят по-късно от нужното, те могат да бъдат повредени и да причинят редица химически реакции, като потенциално ще ги направят негодни. Колкото по-дълго остават без кислород, толкова по-голяма ще е вредата.

Според лекарите е възможно да се прилага коктейл от лекарства, за да се сведе до минимум нараняването и да се удължи продължителността на биостазата. Все още предстои да научим за напредъка и функционалността на този фантастичен метод за спасяване на животи.