Повечето от работещите дистанционно биха намалили заплатите си, за да продължат да работят от вкъщи

Едно от най-новите проучвания показва, че 55% от дистанционните работници биха поели по-нископлатена работа, за да продължат да работят от вкъщи. Въпреки това мнозинството от анкетираните споделят, че биха се върнали в офиса, ако получат увеличение на заплатата.

Анкетирани са малко над 1150 работещи на пълен и непълен работен ден. Възрастта им е между 18 и 64 години. Това се прави с цел по-добро разбиране на отношението им към работата, включително чувствата им относно заетостта от разстояние.

Отново в офиса

Някои работници са готови да направят компромис с гъвкавостта, ако това означава получаване на по-добро възнаграждение. 45% от напълно дистанционните работници са готови да пътуват до работното място няколко дни, ако им бъде предложена по-висока заплата.

Отношението към дистанционната работа е различно. Само 29% от работниците на възраст между 18 и 26 години споделят, че работата от вкъщи не е техен основен приоритет. Въпреки това повечето от тях са по-склонни да работят нещо, което може да се извършва само в офис.

Изводът е, че по-голямата част от работниците, 80% от всички анкетирани, включително работещите от разстояние, биха били в офиса няколко дни в седмицата в замяна на повече пари.

Нови изисквания

Констатациите идват, когато компании като Amazon и Salesforce издават мандати на служителите си да се върнат в офиса, тъй като някои ръководители вярват, че този тип работа ще увеличи производителността, ще подобри креативността и ще сътрудничеството между екипите.

Няколко технологични лидери обаче заеха по-сурова позиция по отношение на дистанционната работа. Илон Мъск смята, че тя е морално погрешна и работници трябва да се върнат към обичайния си начин на живот.

Много наемници се противопоставят на тези мандати. Някои служители на Amazon планират да напуснат заради директивата на компанията за връщане в офиса. Повече от 2000 служители на Disney са подписали петиция през февруари, за да се противопоставят на връщането в офиса за четири дни в седмицата. Десетки корпоративни служители на Starbucks са подписали подобна петиция, призоваваща компанията да отмени политиката си за връщане към работа от офиса.

Негативни последици

Разглеждайки по-подробно мотивите, които стоят зад подобни искания стигаме до извода, че работата в офиса е свързана с повече разходи. Работниците трябва да харчат повече не само за транспорт, но и за нужното облекло. Храната също е от значение, ако тя не се поема от работодателя.

Погледнато реално, връщането в офиса не е в ущърб само на наетите лица. Работодателите трябва да предвидят по-големи сметки за ток, харчове за храна, консумативи и всичко останало свързано със съответната длъжност.

Може би пандемията ще ни принуди да преосмислим общоприетите начини за изкарване на прехраната в дългосрочен план.