Първи пациент е инжектиран с експериментален вирус, който убива рак

Експериментален вирус, убиващ рак, беше приложен на пациент за първи път. Учените се надяват, че тестването в крайна сметка ще доведе до ново средство за успешна борба с раковите тумори в телата на хората.

Кандидатът за лекарство, наречен CF33-hNIS, е това, което се нарича онколитичен вирус. Той е генетично модифициран и е предназначен да инфектира и убива раковите клетки, като същевременно щади здравите.

Метод на работа

Модифицираният вирус действа, като навлиза в клетките и се дублира. В крайна сметка заразената клетка се спуква, освобождавайки хиляди нови вирусни частици, които действат като антигени. Те стимулират имунната система да атакува близките заразени клетки.

Предишни изследвания върху животински модели показаха, че лекарството може да активизира имунната система за лов и унищожаване на ракови клетки. До този момент не са правени тестове при хора.

Сега Центърът за лечение на рак, изследователския център на City of Hope в Лос Анджелис и базираната в Австралия биотехнологична компания Imugene обявяват, че първото клинично изпитание при хора е в ход.

Надеждни резултати

Някои изследвания показаха, че онколитичните вируси могат да стимулират имунната система да реагира и убива рак, както и да реагира по-добре на някои имунотерапии. Отключването на този потенциал зависи от доказателството, че CF33-hNIS е безопасен за приемане от хора, като първата фаза на изпитанието се фокусира върху поносимостта на лекарството.

Очаква се интервенцията да включи общо 100 участници, всеки от които е възрастен пациент с напреднали солидни тумори. Нужно е преди това всеки да е опитал поне две предишни линии на стандартно лечение.

Индивидите ще получат ниски дози от експериментално лечение чрез директно инжектиране или интравенозно. Ако ранните резултати са успешни и CF33-hNIS се счита за безопасен и добре поносим, допълнителни тестове ще проучат, как лекарството се сдвоява с пембролизумаб. Това е вече съществуващо лечение с антитела, което се използва в имунотерапия срещу рак.

Умни клетки

Версията на вируса, която се тества клинично, произвежда човешки натриев йодид. Това е протеин, който позволява на изследователите да изобразяват и наблюдават вирусната репликация. Това води до допълнително увреждане на раковите клетки чрез добавяне на радиоактивен йод.

Преди да бъде определена ефикасността обаче, изследователите ще трябва да установят, колко добре лекарството се приема от пациентите, като записват честотата и тежестта на всички неблагоприятни ефекти. Също така ще проучат, как се справят участниците при ескалиране на ниски дози.

Оценка за това, колко ефективно CF33-hNIS свива лекуваните тумори, ще бъде направена по-късно. Тъй като се очаква изпитанието да отнеме две години, ще мине известно време, преди да разберем резултатите.

Медицинско чудо

Все пак можем да се развълнуваме от широкия потенциал. Обещаващите резултати в предклиничните експерименти не гарантират непременно подобен успешен развой при следващи изследвания, включващи хора.

Все още никой не знае със сигурност дали CF33-hNIS ще сътвори очакваните чудеса при хората, но ако това се окаже факт, той ще стане втората одобрена от FDA онколитична вирусна терапия за рак. Преди него е лекарството, наречено Talimogene laherparepvec (T -VEC). То е модифицирана версия на вируса на херпес симплекс, който се използва при лечението на меланом.