Илон Мъск с нова инициатива – разчупване на музикалните граници

Мозъчно-компютърен интерфейс може да подобрени способностите на хората, за това как приемат музиката. Тайнственият стартъп на Neuralink работи върху компютърно-мозъчен интерфейс, който ще позволи на потребителите да слушат музика директно в мозъците си. Може би ще преразгледаме ефективността на безжичните слушалки.

Ръководителят на SpaceX и Tesla, е готов да разкрие нова информация за тайнствения продукт следващия месец, но постепенно пуска интригуващи подробности през последните дни. Предприемачът потвърди, че технологията на Neuralink ще позволи на хората да слушат музика директно от чипове прилепени към главата. Те ще предават звука към мозъка. Това също би могло да се използва и за медицински цели. Такива могат да бъдат контролиране нивата на хормоните или друга корекция в човешкия организъм.

Търговска тайна

От основаването си през 2016 г. Neuralink проведе само една основна публична презентация за това, как ще работи технологията. Въпреки това неизвестните към този момент са повече. Изказвайки се по този повод през 2019 г., Мъск заяви, че фирмата работи върху устройство, което ще осигури директна връзка между компютър и чип, поставен в мозъка.

За удоволствие или по принуда

Технологията може първо да се използва за подпомагане на хора, страдащи от мозъчни заболявания като Паркинсон. Крайната цел все пак е да позволи на потребителите да се конкурират с напреднал изкуствен интелект. Процесът на поставяне на чипа ще бъде подобен на лазерната очна хирургия. Една част от него ще включва неврохирургичен робот, който имнплантира гъвкави нишки в мозъка, свързани с малък компютърен чип. Според документацията описваща устройството, USB-C кабел ще предостави лента за поточна информация към мозъка.

Ако считате за трудни, проблемите свързани с различни преносими устройства, в това число и телефони, представете си какво ни очаква сега. Използването на подобно устройство е като да се научиш да свириш на пиано.

Участници в екипа споделиха, че чипът на Neuralink ще може да се използва и за други медицински цели, като лекуване на депресия или различни видове пристрастяване. Това ще се извършва, чрез директно повлияване частите на мозъка, отговорни за подобни състояния.

Вече са били проведени изпитания върху животни. Тестовете върху хора са планирани да стартират тази година, въпреки че подробностите тепърва ще се уточняват.