Нова ваксина действа на молекулно ниво

Откакто съществува човечеството се търсят начини за удължаване на живота и предотвратяване последиците от стареенето на организма. Учените работят върху ваксина, която спира така наречените „зомби клетки“. Те се считат за отговорни за остаряването. Първите лабораторни опити са направени с мишки и резултатите са изключително обещаващи. С една дума – тя работи.

На какво са способни японците?

Проучването е на университета Juntendo в Токио. То разглежда свързани със стареенето клетки, известни още като „зомби клетки“. Учените таят надежда да идентифицират механизми за забавяне на тяхното натрупване в организма.

Тези клетки се намират в тъкани, които са спрели да се размножават, но отказват да умрат. От този факт идва и прякорът им „зомби“. Те имат зловещата склонност да отделят химикали, които причиняват възпаление в околните клетки, подобно на начина, по който зомбитата не могат да не заразят хората, с които влизат в контакт.

Този процес на зомбификация, известен научно като „стареене“, може да се случи по редица причини. Но изследователите не се интересуват от тях, а от последиците.

Как се стигна до идеята?

Проучването на Juntendo се основава на предишни изследвания, които установяват, че елиминирането на стареещите клетки изглежда забавя заболявания, свързани със стареенето. Това се случва първо чрез идентифициране на протеина, уникален за тези зомби клетки, а след това чрез създаване на пептидна ваксина, която образува имунен отговор към него.

В проучването японските изследователи прилагат експерименталната ваксина на мишки, чиито артерии се сгъстяват по начини, подобни на тези при хора в напреднала възраст. Оказва се, че ваксината не само помага за подобряване на това артериално сгъстяване, но също така удължава живота на мишки с преждевременно стареене.

Вълнуващ обрат

Авторът на изследването споделя, че в бъдеще нещо подобно на тази експериментална ваксина може да се използва за лечение на артериални аномалии, диабет и други заболявания, свързани с напредване на възрастта.

Въпреки че тези обещаващи резултати са предварителни, в най-добрия случай те предлагат вълнуващ поглед към бъдещето на някои лечими заболявания, свързани с възрастта. За всички онези, които искат да удължат живота си, ваксината може и да предложи уникален метод за заблуждаване на природата.