На колко години е вашето куче?

Кучетата са неразделна част от ежедневието на хората. Често ние се привързваме неимоверно към нашите любимци, което обуславя голяма празнина след тяхната кончина. Какво бихте дали да удължите живота им!?

FDA обяви, че е на път да одобри лекарство, предназначено да удължи продължителността на живота на големи породи кучета. Компанията, която произвежда лекарството се нарича Loyal. Тя все още не е споделила подробности поради причини, свързани със собствеността, но споделя, че отговаря на стандартите за разширено условно одобрение.

Това е ускорен път за лекарства за животни, които имат за цел да увеличат наличието на иновативни терапии и лечения.

Кога ще го използваме?

Компанията ще продължи да провежда проучвания за лекарството. В момента то е под LOY-001 с цел да получи условно одобрение. Това ще му позволи да излезе на пазара до 2026 г.

Ако LOY-001 работи ефективно, той ще намали стимулиращия растежа хормон IGF-1, който съществува в силно повишени нива при големите породи кучета, в сравнение с техните по-малки събратя. Изследователите на компанията смятат, че по-високите нива на хормона на растежа са причина договете да имат много по-кратък живот от дребните представители на този животински вид.

Естествен подбор или човешка намеса?

Изключителното фенотипно разнообразие, което откриваме при кучетата, не е естествено. То е резултат от интензивно развъждане и създаване на кучета, които се справят отлично с конкретни задачи като пастирство, защита или другарство.

Краткият живот на големите кучета не е неизбежен, а е резултат от генетични промени, причинени от исторически изкуствен подбор. Следователно това го прави податлив на насочване и лечение с лекарства.

Някои експерти обаче поставят под въпрос етиката за удължаване живота на кучетата. Това е в сила особено, ако не е гарантирано подобрено качество на живот.

Дали ще е в интерес на животните да живеят малко по-дълго, когато има известен риск от приемането на тези лекарства. Или по-скоро говорим за ползите на собствениците, които са много привързани към тях? Важно е да вземем предвид дали този по-дълъг живот на нашите любимци ще е придружен от качествено съществуване. Кой би искал кучето му да живее още две или три години, ако здравето му е разклатено и изпитва дискомфорт и дори болка.