Кое е допринесло за това?

Учените смятат, че два често срещани щама на сезонен грип изглежда са изчезнали. Това вероятно се дължи на мерките за обществено здраве, като носенето на маски и масовото дезинфекциране, предназначени да забавят пандемията от covid-19. Въпреки че ще отнеме време, за да се потвърди констатацията, неочакваните добри новини могат да направят ограничаването на грипа през следващия сезон още по-лесно.

Определяне на категориите

Всяка година различни видове грип се разпространяват по света, обикновено следвайки сезонен модел на по-студено или по-сухо време. Тези грипове са разделени на две широки категории, вируси A и B. Те са допълнително разбити в различни групи. Всеки от тях може да мутира относително бързо и за кратко време. Грипните вируси А са по-опасни, тъй като първоначално са преминали от животни и могат да мутират достатъчно, за да се превърнат в следващия източник на пандемия.

Учените наблюдават в световен мащаб еволюцията на грипните вируси, като тестват проби от потвърдени случаи при хора, които посещават болници и лекарски кабинети. Това им позволява да прогнозират вероятната партида от обикновени щамове, които ще циркулират през следващата година. След това се произвеждат ваксини за осигуряване на имунитет именно към тези щамове. Този процес на прогнозиране се случва два пъти годишно, като се отчита Северното и Южното полукълбо.

Какво ново

От месец март 2020 г. не сме открили следи от два често срещани грипни щама: вируси на грип В и грипния вирус A H3N2, известен като 3c3. Възможно е те да са изчезнали, макар все още да не е сигурно. Това, което прави теорията по-убедителна е, че грипът като цяло направи голяма почивка по време на пандемията. Страните по целия свят са отчели значително по-малко случаи на грип от началото на 2020 г. В САЩ последната зима грипът на практика изчезна. Има много причини за това, но интервенциите като носенето на маски, по-високите нива на ваксинация и физическото затваряне на рискови среди за разпространение се смята, че са изиграли значителна роля.

Има ли положителни страни?

И двата грипни вируса може да са оцелели в някакъв сегмент от човешката популация. Те все още може да циркулират. Тъй като животът в САЩ и други масово ваксинирани страни постепенно се нормализира, възможността за предаване на грип между хората също ще се върне. Настоящата ситуация може да направи прогнозирането на това, кои щамове ще върлуват през следващия грипен сезон по-проста задача. Това може да се окаже една от малкото положителни страни на пандемията.