Той прави записването на ДНК 1000 пъти по-бързо

Microsoft Research разработи нов метод, който позволява много по-бързо четене и писане в ДНК формат. Съхранението на ДНК придобива все по-голяма популярност през последните години. Това е система, която няма да остарее като флопи дисковете и компактдисковете от миналите десетилетия. В края на краищата всеки от нас е живо представяне на капацитета за данни и изчислителния потенциал на ДНК.

Това ще помогне на компютърната индустрия да се справи с предизвикателството на експоненциалното желание на човечеството за съхранение на данни.

Добре дошли в ерата на zettabyte

ДНК предлага невероятна плътност на съхранение от над 1 екзабайт на кубичен инч. Това означава, че 9 зетабайта информация (един зетабайт е равен на един трилион гигабайта) могат да се съхраняват в пространство, колкото малък хладилник. Според Microsoft, подобен носител може да има по-нисък въглероден отпечатък от традиционното компютърно запазване на информация.

Голямата пречка за съхранението на ДНК досега е, че учените са успели да синтезират само малки количества и то при бавна скорост. Изследователи от Северозападния университет наскоро обявиха нов метод, който отнема само часове, а не дни.

Microsoft Research описва подробно ново доказателство за концепцията за молекулен контролер или малък механизъм за записване ДНК на чип. В експерименти контролерът успешно демонстрира способността да опакова петна от ДНК-синтез три порядъка по-плътно от досегашните постижения. Това означава, че е хиляда пъти по-бърз от предишните опити.

Намаляване разходите за съхранение на ДНК

Екипът на Microsoft си сътрудничи с Лабораторията за молекулярна информация (MISL), за да разработи новия метод. Учените казват, че той увеличава пропускателната способност на писане, което от своя страна значително ще намали разходите за синтетичен ДНК код. Това е от решаващо значение, тъй като последните оценки показват, че цените за синтезиране на 1 мегабит информация могат да достигнат до $3500.

Според екипа от учени, новият метод може да даде възможност за търговско съхранение на ДНК в бъдеще. Това ще подкрепи света да отговори на непрекъснато нарастващото търсене за съхранение на информация. Като ориентир, по последни статистически данни се посочва, че ще има 20,4% годишен ръст в търсенето на съхранение, което ще достигне близо 9 зетабайта в световен мащаб до 2024 г.

Нови проекти

Съхранението на ДНК все още има да извърви дълъг път и няколко препятствия за преодоляване. Всъщност това по никакъв начин не е гаранция, че някога ще видим търговско съхранение на ДНК. За тази цел Microsoft работи и върху разработването на холографско съхранение на данни със своя проект Silica, който също обещава да улесни нашия колективен път в ерата на зетабайтите.