mRNA ваксината работи дори по-добре, отколкото се смяташе

Включването на новата ваксина срещу рак на Moderna към стандартно лечение на меланом, драстично намалява риска от смърт или рецидив на преживели коварната болест. За да лекуват най-смъртоносният вид рак на кожата, лекарите започват с хирургично отстраняване на възможно най-голяма част от образуванията. След това те могат да приложат друго лечение, като химиотерапия или лъчетерапия. Тези методи унищожават всички ракови клетки, които евентуално са останали.

Дори ако лечението се увенчае с успех, винаги има шанс меланомът да се появи отново. Някои видове на болестта се считат високорискови за рецидив. В това число са тези, които са особено дебели или които са образували метастази преди лечението.

Как работи ваксината срещу рак?

Moderna и фармацевтичният гигант Merck разработват базирана на mRNA ваксина срещу рак. Наименованието е mRNA-4157 (V940). Тя е предназначена за хора, на които са били премахнати високорискови меланоми.

Ваксината действа, като инструктира тялото да произвежда до 34 неоантигена. Това са протеини, които се намират само в раковите клетки и Moderna персонализира ваксината за всеки реципиент, така че да съдържа инструкции за неоантигените в конкретните клетки на пациента. Подтиквайки тялото да произвежда тези протеини, ваксината може да подготви имунната система бързо да идентифицира и атакува всички нови ракови клетки, предотвратявайки рецидив.

В текущото проучване KEYNOTE-942 (включващо 157 участници), Moderna и Merck сравняват способността на противораковата ваксина да предотвратява рецидив на меланома или смърт, когато се комбинира с Keytruda. Това е одобреното от FDA лечение на рак на Merck.

Заветните числа

Комбинираната терапия намалява риска от рецидив или смърт при високорисковите пациенти с 44% в сравнение само с Keytruda в годините след лечението. Хората, които са получили и двете терапии, са имали 49% по-малка вероятност да получат рецидив или фатален изход средно три години след лечението в сравнение с хора в групата само на Keytruda. Появата на метастази е намалена с до 62%.

Предстои стартирането на фаза 3 от изпитанието. Тук участниците ще наброяват 1000. В нея ваксината ще бъде тествана при хора с рак на белия дроб. Ако опитите вървят добре, може да не мине много време преди персонализираната терапия да достигне до пациентите.

Надеждите са, че в някои страни продуктът може да бъде пуснат на пазара при ускорено одобрение до 2025 г.