Японска компания тества лекарство за растеж на зъбите при хора

Не можем да знаем, до колко ще са доволни зъболекарите от подобно развитие. От друга страна, ние като пациенти не бихме желали нещо повече. Да можем да подменяме развалените си зъби, независимо от възрастта.

Японската фармацевтична компания Toregem Biopharma е разработила ново лекарство с антитела. То спира протеините в устата, отговорни за потискането растежа на зъбите. Иновативното лечение може потенциално да се използва за повторно израстване на човешките зъби. Можем да приемем това като футуристична алтернатива на инвазивните импланти или зъбни протези. Колко хубаво би било вместо тях да използваме собствените способности на тялото си.

Обещаващи опити

Компанията планира да започне клинични изпитания върху хора през юли 2024 г. В зависимост от резултатите се говори за евентуално пускане на лекарството на пазара до 2030 г. Крайната цел на учените е да предложат усъвършенствано и научно обосновано клинично решение за растеж на зъби, получени от собствените ни тъкани.

Как работи?

Лекарството действа чрез инхибиране на ген, наречен USAG-1. Той е отговорен за спирането на зъбните зачатъци, които повечето хора имат. Обикновено те служат за развитие на бебешки или постоянни зъби.

Чрез потискането на този ген, новото лекарство на Toregem ще стимулира растежа на въпросните зачатъци. Първите изследвания върху животински видове дават много обещаващи резултати. Не става дума за акулите и тяхната уникална възможност да заменят счупените си зъби през целия жизнен цикъл.

Екипът тества лекарството върху порове още през 2018 година. Животните имат подобни зъбни зачатъци както при хората. До тук е установено, че новите зъби растат успешно.

Компанията се надява да започне опити с деца на възраст между 2 и 6 години през 2025 година. Избраните пациенти имат анодонтия. Това е генетично заболяване, което им пречи да развият постоянните си зъби.

Освен при този вид генетични заболявания, Toregem Biopharma се надява да е от полза и на възрастни индивиди, които са загубили зъби поради кариес или друг медицински проблем.

Зъболекарски неволи

Идеята за отглеждане на нови зъби е мечтата на всеки зъболекар, споделя ръководител на отдела по стоматология и орална хирургия в болница в Осака. Много от учените ангажирани с разработките правят това още от своята специализация. Всички те се надяват да дойде време, когато лекарството за възстановяване на зъби ще е третият избор наред с протезите и имплантите.

Сподели
Предишна страницаAI асистентът на Google
Следваща страницаУмопомрачителното морско създание
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.