Сега може да имате най-иновативното преносимо устройство – вашето тяло, като тъчпад

Google се е ангажирала с множество разработки. В това число са очила за виртуална реалност, контролери за преместване на обекти, аналогови ръце, но най-впечатляващата от всички е временна татуировка. Чрез прилагането й върху кожата, тялото ви се трансформира в жив тъчпад.

SkinMarks

Идеята на проекта за татуировки е да се постигне естествено взаимодействие с технологиите. SkinMarks може да се прилага върху пръсти или части от ръката, които контролираме с фини двигателни умения. Това позволява използването на сензорите при огъване на пръста или стискане на юмрука да стане, като наша втора природа. Татуировките ще бъдат достатъчно тънки и гъвкави, за да се съобразят с неправилната геометрия на тялото, като неравни линии и стърчащи кости. Те са изключително фини и боравенето с тях няма да представлява трудност.

Технически пробив

Google се стреми да разшири възможностите за бързо хардуерно развитие на преносими концепции и интерфейсни технологии. Инициативата изглежда по-скоро научен експеримент, отколкото реален продукт. Но вероятното осъществяване на подобни идеи, може да осигури добра конкурентоспособност по отношение на Apple Watch или Snapchat Spectacles. Взети заедно, те дават представа за амбициите на компанията при разработване на преносими технологии.

Други проекти бяха колаборации с изследователи от университети по целия свят. Поне два от тях са били частично финансирани от Google. Усилията подчертават тесните връзки на гиганта с академичната общност. Експериментите биха могли да изиграят решаваща роля през следващите години, тъй като техническите фирми навлизат в нова битката при производството на преносими технологии. Мнозина в бранша го разглеждат като следващата основна компютърна платформа след смартфоните.

Не става въпрос само за продажба на хардуер. Използването на сензорни устройства от потребителите може да се окаже истинско съкровище от данни отделно от това, което хората предоставят при употребата на своите телефони и компютри. Това е особено ценен ресурс, който носи повече от 160 милиарда долара годишно, най-вече чрез насочени реклами.

Приспособленията създават и нови доходоносни бизнеси за технологичните компании по отношение на здравето и фитнеса. Всеки проект е придружен от документация, снимки и демонстрационни видеоклипове.

Как работи новата татуировка

Татуировките са заредени със сензори, които се прилагат върху част от тялото. Те могат да бъдат задействани от традиционни жестове за докосване или прекарване на пръст, както бихте работили с телефона си. Но има и няколко движения, които са по-специфични. Можете да задействате областта около татуировката или да огънете пръстите или крайниците си, за да активирате сензорите. Да можеш да се огъваш и стискаш е инстинктивно, така че движенията правят по-естествено използването на технологиите. Взаимодействието със собствената ви кожа и крайници означава, че можете да го направите, без да търсите устройство сред предметите си.

Татуировките са направени чрез ситопечатно проводимо мастило върху хартия за татуировки. След това хартията термично се втвърдява, за да може да се нанася върху кожата. Някои от прототипите включват анимационни рисунки или осветяване. Експериментът се провежда благодарение на изследователи от Германия и е частично финансиран от научно-изследователския отдел на Google.