Нов бизнес среща все по – голяма популярност в Токио

Шоджи Моримото се отдава под наем на други хора. Неговата длъжност е да не прави нищо. 37-годишен мъж от Токио е залят с благодарност от потребителите на Twitter, което показва, че хората са доволни от неговата форма на подкрепа. Той може просто да се разходи с вас, спазвайки нужната дистанция и да говори, само когато имате нужда.

В какво се изразява услугата

Шоджи Моримото се рекламира като човек, който може да яде и пие с вас или просто да създава обикновена обратна връзка. Той не прави нищо повече от това и все пак е получил над 3000 заявки от 2018 година насам. Иновативният предприемач има около 270 000 последователи в Twitter. Първоначално той е предлагал безплатно услугите си под формата на наем на човек, който не прави нищо, но сега се таксува 10 000 йени (около 96 долара) на заявка.

Хората го наемат по различни причини. Понякога той участва в игрална сесия, измисля номера, изпраща хора, които се намират твърде далеч от дома, придружава онези, които подават молба за развод, или изслушва здравни работници, които са в психическа криза поради изтощителната си работа.

Моримото се ангажира да не прави нищо и по същество просто дава обратна връзка, когато е с някой друг. Понякога хората имат нужда от наистина малко. Дори да не изявявате видимо подкрепа, самото ви присъствие би могло да окаже благоприятно въздействие.

Изненадващи перспективи

След като е завършил образованието си, находчивият японец си намерил работа, която не е удовлетворявала и двете страни. След като е чул обезсърчителното изречение от шефа си, че няма значение дали е там или не, той решава да създаде любопитния си акаунт.

36-годишна писателка споделя, че е наемала Моримото поне 10 пъти. Тя го е помолила да я придружава на срещи или да изслушва възгледите й за любовта, които не може да разкрие на приятелите си. Оказва се, че той се явява така търсената опора за хора, които нямат смелостта да направят някои прости житейски стъпки в своето ежедневие. Той изслушва без да осъжда или да налага мнение, но същевременно заявява един вид съпричастност.

Без задръжки

Моримото получава благодарствени думи от клиентите си, макар да заявява, че това не е негова цел. Все пак не желае работата му да се разглежда като акт на благотворителност. Предприемачът споделя, че не иска да се възприема като приятел или познат. Той е освободен от задръжките и условностите на тези две определения и може да съпровожда хората, без те да се притесняват от това.

В днешно време трудностите се разпространяват в различни области на живота. В сърцата си много от хората копнеят някой да ги развесели. Изглежда, че това може да е причината наемът на човек, който не прави нищо да се налага все повече.