Мозъчни и гръбначни импланти възстановяват движението на мъж, парализиран при злополука

Чифт импланти, образуващи дигитален мост между главата и гръбначния мозък, позволяват на пациент да стои по-добре и да ходи отново. Това е обещаваща иновация, която един ден може да преобрази живота на хора с парализа.

40-годишен мъж на име Герт-Ян е бил парализиран от инцидент с велосипед преди повече от десетилетие. Новото изследване водено от Швейцарския федерален технологичен институт в Лозана (EPFL) има за цел да възвърне двигателните му функции.

Сегашни постижения

До този момент Герт-Ян е възвърнал част от способността си да ходи с помощта на проходилка с предни колела. Един от имплантите, тествани върху Герт-Ян, се намира над мозъка му. Той декодира електрически сигнали, които инициират движение. Същевременно комуникира с друг имплант, свързан с част от гръбначния му мозък. Той е отговорен за задействане на движение в краката. Заедно те са в състояние да заобиколят увредената част на шийния гръбначен мозък и безжично да възстановят връзката между ума и тялото.

Имплантите успешно възстановяват част от увредената свързаност в централната нервна система на Герт-Ян. След една година употреба и подлагане на физиотерапия, способността му за ходене се подобрява до степен, в която той можеше да се движи с патерици дори при изключени уреди.

Това показва, че поне някои от невроните му са реорганизирани, за да възстановят комуникацията.

Иновативен интерфейс

Изследователите създават безжичен интерфейс между мозъка и гръбначния мозък, използвайки технология за интерфейс мозък-компютър (BCI). Тя трансформира мисълта в действие.

Дигиталните мостови импланти помагат на пациента да ходи и да стои естествено изправен, без допълнителните помощници, използвани в предишни технологии за откриване и стимулиране на движение. Интерфейсът мозък-гръбначен стълб (BSI) от последното изпитание доказва, че той може да изкачва стълби и да преминава през сложни терени, като стръмни рампи. Всичко това са предизвикателства, с които не е можел да се справи преди.

Изкуствен интелект на помощ

Иновативната система е поредица от алгоритми с изкуствен интелект, които могат да се адаптират и учат с подкани от потребителя. Пациентът трябва да обучи модела, за да може да декодира кои мозъчни мисли съответстват на определени движения. Това е процес, който отнема изненадващо кратко време.

Въпреки че този тип система няма да работи за всеки вид нараняване на гръбначния мозък, тя има огромен потенциал за използване на технологията и AI за запълване на празнините в нервната система, причинени от нараняване.

За Герт-Ян прогресът е бавен, но качеството му на живот е значително по-добро благодарение на имплантите, които използва у дома. Той вече може да стои в бара, за да се наслади на бира с приятели. Нещо на пръв поглед елементарно, което повечето от нас приемат за даденост, но което означава много за пациентите и тяхното възстановяване.

Сподели
Предишна страницаКак да използваме заключения си iPhone?
Следваща страницаЯйца без протеин
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.