Нов вид пиле снася яйца, които нямат алергичен протеин

Повечето алергични реакции са причинени от имунната система, която бърка нещо обикновено доброкачествено, като фъстъци или полени, за вреден нашественик. В зависимост от тежестта на алергията, това може да доведе до лек обрив или животозастрашаваща анафилаксия.

Яйцата са доста често срещан алерген. До 2% от децата изпитват реакция към тях. Повечето от тях превъзмогват алергията си, когато навършат 16 години. До този момент те трябва да избягват консумацията на яйца и всички продукти, които ги съдържат.

Сега са създадени яйца, които е малко вероятно да предизвикат алергични реакции. Това е решение на проблем за милиони деца, които са алергични към тях, не само за диетата им, но и за имунната им система.

Хората, които са алергични към яйца, също са изложени на риск от реакция към противогрипни ваксини, които обикновено се отглеждат в яйца. Макар и рядко, инжекциите могат да предизвикат анафилаксия при човек с алергия към яйчени продукти.

Какво ново?

Изследователи от Япония са използвали технология за редактиране на гени, за да създадат пилета, които снасят яйца без OVM. Това е протеинът, който най-вероятно предизвиква алергията към тях.

Яйцата снесени от новото пиле решават проблема с алергията към храната и ваксините.

Как го постигат?

Вместо да използват популярния инструмент за редактиране на гени CRISPR, изследователите разчитат на по-стара технология. Тя се нарича TALEN или транскрипционни активатори.

CRISPR обикновено е по-прост и по-евтин от TALEN, но някои негови форми са по-склонни да засегнат части от генома извън целевото място. Такива нецелеви редакции биха могли да доведат до мутантни версии на OVM, които пак ще предизвикат алергия към яйца. По тази причина учените избират системата TALEN.

След като са го проектирали да се насочва към OVM гена, изследователите го инжектират в пилешки ембриони. Яйцата, снесени от новите кокошките, не съдържат обикновен или мутирал OVM протеин.

Въпреки че секвенирането на ДНК на редактираните кокошки разкрива мутации, които може да са били нецелеви ефекти на TALEN, те не са в гените. Яйцата, които кокошките са снесли, не съдържат нормален или мутирал OVM протеин или всякакви други очевидни аномалии.

С поглед към бъдещето

Като се има предвид, че дори малко количество OVM протеин може да бъде животозастрашаващо за някой с тежка алергия към яйца, изследователите планират да извършат повече проучвания. Те трябва да са сигурни, че яйцата няма да предизвикат реакция, ако бъдат изядени или използвани за ваксини.

Нужно е да се оценят физическите свойства и пригодността за обработка на OVM-неутрални яйца. Тяхната ефикасност предстои да бъде доказана чрез клинични изпитания.