Той може да превърне въздуха в електричество

Предизвикателствата на днешния живот ни притискат все по-здраво към намирането на алтернативни източници на енергия. Това не е поредната прищявка на еколози и природозащитници, а реална опасност надвиснала над всички нас. В стремежа си да намерим работещ метод за целта, науката взима вълнуващ завой в областта на изследванията на устойчивата енергия. Австралийски учени откриха начин да правят енергия буквално от нищото. Какво ни предлага новото изобретение?

Химера или истина?

Както е описано подробно в едно от последните проучвания в областта, изследователи от университета Монаш в Мелбърн, Австралия откриха нов бактериален ензим. Последният е в състояние да трансформира следите от водород в нашата атмосфера в електричество. Това е технология, която един ден може да се използва в горивни клетки и да захранва всичко, от смарт часовник дори до кола.

Обществена тайна е, че бактериите могат да използват следите от водород във въздуха като източник на енергия, за да подпомогнат растежа си и да оцелеят. Това е особено актуално в антарктически почви, вулканични кратери или дълбокия океан. Все пак учените не бяха наясно с метода, по който се случва това. Поне до този момент.

Електрифициране

Ензимът, наречен Huc, е извлечен от Mycobacterium smegmati. Това е доста често срещана и диво устойчива почвена бактерия. Според проучването той е открит чрез серия от усъвършенствани техники за молекулярно картографиране.

Оказва се, че Huc е изключително ефективен, както сподели ръководителя на изследването и научен сътрудник в университета Монаш. За разлика от всички други известни ензими и химически катализатори, той успява да консумира водород под атмосферните нива. Това е само 0,00005 процента от въздуха, който дишаме.

Изследователите са използвали усъвършенствани техники за микроскопия, за да картографират вътрешните атомни и електрически структури на бактериите. По този начин те са произвели една от най-разширените ензимни структури, докладвани от този метод до момента.

Ензимна горивна клетка

Въпреки че е малко вероятно новооткритото събитие да преобърне скоро устойчивата енергийна индустрия, учените казват, че Huc е удивително стабилен и може един ден да се използва като малка, захранвана с бактерии батерия за не твърде големи устройства.

Когато предоставите на Huc по-концентриран водород, той произвежда повече електрически ток. Това означава, че можем да го използваме в горивни клетки за захранване на по-сложни устройства. Такива биха могли да са интелигентните часовници или смартфони, преносими компютри и вероятно новата ни електрическа кола.