Изкуственото сърце има четири камери и работи чрез външна мощност

Хирурзи от университетската болница „Дюк“ наскоро трансплантираха изцяло изкуствено сърце на 39-годишен мъж, който преживя внезапна сърдечна недостатъчност. За разлика от конвенционалните изкуствени сърца, новият вид имитира човешкото и осигурява на получателя повече независимост след операцията.

Иновацията е разработена от френската компания CARMAT и се състои от две камери и четири биологични клапана. Те гарантират, че протезата не само прилича на човешкото сърце, но и функционира като такова.

Сърдечният ритъм се създава от течност, която пациентът носи в торба извън тялото. Сърцето изпомпва с помощта на микропомпи в отговор на нуждите на пациента, определени от сензори и микропроцесори в самото сърце. Два изхода свързват изкуствения орган с аортата, която е основна артерия в тялото, както и белодробната артерия, която пренася кръв към белите дробове, за да я оксидира.

Бъдещето на киборгите

Пациентът реципиент, жител на Шарлот, Северна Каролина, е диагностициран с внезапна сърдечна недостатъчност и е трябвало да се подложи на байпас. Състоянието му обаче се влошава бързо, което го прави негоден за сърдечна трансплантация. За щастие Центърът е едно от пробните места, където CARMAT тества изкуственото си сърце, след като получи първични одобрения от Американската администрация по храните и лекарствата.

Получателят вече е стабилен, но остава под наблюдение в болницата. Сърцето ще остане свързано с конзолата за болнична помощ, за да може да се следи функционирането му. Като част от усилията да води почти нормален живот, получателят ще трябва да носи чанта тежаща около девет килограма. Тя съхранява контролер и две зареждащи се батерии, които работят приблизително четири часа, преди да се наложи да се презаредят.

Временно решение

Устройството вече е одобрено за употреба в Европа, но е предназначено само като мост за пациенти, които са диагностицирани с краен стадий на бивентрикуларна сърдечна недостатъчност и е вероятно да бъдат подложени на сърдечна трансплантация през следващите 180 дни.

Миналата година университетската болница „Дюк“ започна да трансплантира реанимирани сърца от донори, починали от сърдечна недостатъчност. Тя е извършила над 50 такива операции само през последната година. Като един от шестте големи обекта в САЩ, които предоставят услуги за трансплантация на сърце, болницата вече помага за намаляване времето на изчакване и броя на смъртните случаи до предстоящата сърдечна трансплантация.