Мишки реагират добре на лечение със стволови клетки

От възникване на проблема с оплешивяването на хората са налице и опитите да противодействаме на естествените процеси. Колкото повече се развива науката, толкова по-големи шансове имаме да открием лек.

Изследователи са тествали лечение върху клетки от козина и мустаци на мишки. 81% от култивираните фоликули са преминали през три или повече цикъла. Инженерните стволови клетки може да се окажат отдавна търсеният лек за плешивост. Учени от Центъра за изследване на динамиката на биосистемите RIKEN в Япония, работят върху методи за регенериране на загубената коса благодарение на стволови клетки. Възможно е най-накрая да направят дългоочаквания пробив.

Как расте косата?

При бозайниците косата расте в непрекъснат цикличен процес. При него окосмяването нараства, пада и отново расте. Успешното лечение за регенерация на косата ще трябва да произведе коса, която също ще се рециклира в даден етап от своето развитие.

За да проверят дали стволовите клетки от козина и мустаци на мишки, култивирани в среда с колаген, могат да произвеждат косми, които ще се рециклират, изследователите наблюдават регенерираната коса в продължение на няколко седмици. Използвали са 220 комбинации от съставки.

Работи ли формулата?

Учените са установили, че 81% от космените фоликули, генерирани в контролираната среда, са преминали през поне три цикъла нужни за създаване на нормално окосмяване. Други 79% от фоликулите, отглеждани в различна среда, са преминали само един от необходимите цикли. При опитите също така се е наблюдавало, какво е прикрепено към външната страна на клетките.

Учените са установили, че най-добрият вариант за създаване на коса е свързан с добавянето на Itgβ5. Голям процент от фоликулите достигнали до трети цикъл за създаване на окосмяване са имали наличието на Itgβ5. Той е био интегриран в зародиша на космения фоликул. Едва 13% от фоликулите, в които е отсъствал са достигнали желаното развитие. Анализът показа, че тези важни клетки са естествено разположени в горната част на изпъкналата област на космения фоликул.

Системата установява метод за циклична регенерация на космените фоликули от стволови клетки и ще помогне за създаването на терапията за регенерация в реалното близко бъдеще. Следващата стъпка са клиничните изпитания с хора. Ако изследването се окаже успешно в тези проучвания, процесът може да навлезе в масово лечение на плешивост.