Лазер през шпионката на входната врата, може да е заплаха за дискретността

Изследователи от Станфордската изчислителна лаборатория за изображения са разширили техниката, наречена изобразяване без линия на видимост. Необходима е само една точка от лазерна светлина, влизаща в помещението, за да се наблюдават физически обекти, които са вътре.

Стара техника с нов подход

Изображение без възможност за видимост (NLOS) изобщо не е нова идея. Това е умна техника, усъвършенствана в изследователските лаборатории през годините. Тя се използва за създаване на камери, които могат да виждат зад ъглите. Те могат да генерират изображения на обекти, които иначе не са в полезрението на камерата или са блокирани от поредица препятствия.

Първоначално техниката е използвала плоски повърхности като подове или стени, които са в линията на видимост както на камерата, така и на възпрепятствания обект. Поредица от светлинни импулси излизащи от камерата, отскачат от тези повърхности и достигат до скрития обект. Накрая те се връщат към сензорите на снимачния апарат. След това алгоритмите използват информацията за това, колко време е било нужно, за да се върнат тези отражения и да генерират изображение, което камерата не вижда. Резултатите не са с висока разделителна способност, но обикновено са достатъчно подробни, за да се определи лесно какъв е въпросният обект.

Това е невероятно умна техника и един ден би могла да бъде много полезна технология. Подходяща е за автономните автомобили, които биха могли да забележат потенциални опасности, скрити зад ъглите много преди да бъдат видими за пътниците в превозно средство. Това неминуемо ще подобри безопасността и избягването на препятствия. Трябва да отбележим, че настоящите техники на NLOS имат редица ограничения. Те зависят от наличието на голяма повърхност, където светлинните отражения, идващи от скритите обекти, могат да бъдат измерени.

Предимства на новата технология

Техниката за изобразяване през миниатюрни отвори е разработена от изследователи в лабораторията за изчислителни изображения на Станфордския университет. Тя е наречена така, защото всичко, което необходимо, за да се види какво има вътре в затворена стая, е малка дупка (като ключалка или шпионка). Тя би била достатъчна, за да пропусне лазерен лъч, създавайки една точка светлина на вътрешната стена.

Както при предишните експерименти, лазерната светлина отскача от стената, отива до обектите в стаята и след това отново с връща към стената. Междувременно безброй фотони се отразяват обратно през отвора и към камерата, която използва еднофотонен лавинен фотодетектор за измерване времето на връщането им. Така простата на пръв поглед технология може да ви каже със сравнително голяма точност и подробности, какво ще откриете в помещението без дори да влизате в него.