Играта на октоподите

Преди шест години екип от учени от Университета в Сидни заснеха обикновени октоподи (Octopus tetricus), които са хвърляли черупки, тиня и други предмети от морското дъно един върху друг. Въпросните мекотели използват подобен подход в природата, за да изхвърлят храната си или да строят убежища. Не е било ясно дали предметите в действителност са били насочвани към останалите от групата.

Нови и по прецизни кадри ни предлагат по-внимателен анализ. На тях се вижда ясно, че при октоподите има тенденция за прицелване един срещу друг. Подобно поведение насочено към животни от един и същ вид и особено към една популация е рядкост в животинското царство. Това загатва за напреднала социална динамика сред шокиращо интелигентни същества.

Най-забележителният пример за умишлено поведение е на женски представител в рода на октоподите, която хвърля тиня върху мъжки десет пъти подред. Това се случва след като той се опитва да се чифтосва с нея. Последователността на действията не остава място за съмнение, че те са извършени преднамерено и с умисъл. Мъжкият екземпляр опитва да се пази по време на някои от десетте хвърляния, но рядко успява да избегне атаките на недоволната женска.

Как хвърлят октоподите?

Тук учените имат предвид процес, при който октоподите взривяват струя вода на земята, която задвижва камъни, черупки и мръсотия към целта. Изследователите са наблюдавали и друго действие. Един мъжки октопод е удрял с черупка свой побратим, подобно на фрисби. Това не говори за агресия прилична на човешката, а по-скоро за други трикове, които имат за цел да предадат конкретно послание. Именно този факт подбужда любопитството на изследователите.

Данни и проучвания

Това не е първият път, в който октоподите са наблюдавани като войнствено настроени главоноги. Предишно проучване установи, че някои представители на вида „пробиват“ рибите с пипалата си поради причини, които учените характеризират като „злоба“. Дали можем да оприличаваме техните действия с типично човешки прояви все още е под въпрос. Но при всички положения е най-малкото любопитно (не само от научна гледна точка), защо главоногите се държат по този начин. За това поведение има конкретни причини и от нас зависи да ги открием и анализираме.

Събитието идва да покаже, че колкото и да е напреднала науката все още имаме много неизследвани територии, животни, държание, навици и други, които тепърва ще ни отворят очите за тайните на света около нас.