Нов изкуствен интелект е решил математически проблем, с който хора не можаха да се с правят

Днес използваме изкуствен интелект на всяка крачка. Толкова сме свикнали с него, че дори не се замисляме, кога ни улеснява живота. До този момент той винаги е разчитал на готови и предварително въведени данни. Сега учените постигат пробив в рутината.

DeepMind твърди, че за първи път AI е надмогнал труден математически проблем с решение, което е убягнало на човешките математици. Това може да бъде огромна стъпка, ако издържи на проверката.

Изследователите на DeepMind се възгордяха с новия си инструмент за изкуствен интелект, за който твърдят, че е генерирал чисто ново решение на известна математическа дилема. Тя включва изчертаване на все повече и повече точки без никои от тях да образуват права линия.

Новите открития отбелязват първия път, когато AI прави уникално научно откритие, което не е част от неговите данни за обучение. Това е голяма стъпка напред имайки предвид, че AI е известен със създаването на глупости и измислици, дори когато неговите данни за обучение носят правилните отговори.

DeepMind изгражда въпросния инструмент, наречен „FunSearch“, във връзка с математически функции. Той ползва за основа AlphaZero AI. Така решава математически проблеми, сякаш играе игра. Програмата е обучена и усъвършенствана върху компютърен код (LLM). Последният е програмиран да отхвърля неправилните отговори и да връща правилните обратно в своя модел.

Без известен отговор

Захранването на предварителен код в AI е едно, но намирането на чисто ново решение на известен пъзел е съвсем различно нещо. Фактът, че отговорът не е бил предварително известен и няма как да фигурира в предварително зададените данни, прави постижението още по-значимо. Има нещо мистично във всичко това, което са успели да постигнат учените от DeepMind. LLM не просто е успял, а може би е мислил сам.

Дори учените не могат да си обяснят, как изкуственият интелект е съумял да проработи. Разполагат с някои хипотези, но все още се търси отговор. В началото на проекта е имало много скептицизъм относно работата му.

За големите модели

Очевидно ще са необходими много повече изследвания, за да се потвърдят резултатите и да се разбере как точно FunSearch е генерирал новото си решение на проблема с ограниченията. Създателите му са шокирани. Когато учените са започнали проекта не е имало индикации, че ще се произведе нещо наистина ново. Това е първият път, когато истинско, ново научно откритие е направено от голям езиков модел.

Сподели
Предишна страницаНовите светлини на Mercedes-Benz
Следваща страницаPHOLED трансформира дисплеите
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.