Нови задни светлини ще показват кога колата шофира сама

Mercedes-Benz изпробва нов тип външни светлини за автомобилите си. Иновацията ще бъде въведена най-напред на територията на Съединените щати. След това може да бъде приложена повсеместно.

Интригуващ експеримент

Отваря се ново място на пътищата за автономните превозни средства. Германският автомобилен производител е получил одобрение да използва тюркоазени индикатори в своите предни и задни светлини, за да покаже кога някое от неговите превозни средства е в режим на самоуправление.

Режимът на самоуправление на Mercedes се нарича „Drive Pilot“. Това е първата система за самоуправление, която е сертифицирана като SAE ниво 3. За непросветените наименованието означава, че шофьорите не трябва непрекъснато да държат очите си на пътя, когато е активирана въпросната функция. Те дори могат напълно да се отдръпнат и да свалят краката си от педалите, но трябва да поемат, когато бъдат подканени. Засега Drive Pilot позволява това ниво на автономност само при движение под 64 километра в час.

В това отношение Mercedes надминава своите конкуренти като Tesla. Въпросните системи за автопилот и пълно самостоятелно управление SAE ниво 2, изискват водачите да бъдат нащрек и да държат ръцете си на волана през цялото време.

Mercedes изглежда се справя по-лесно с американските регулатори с първото по рода си автомобилно осветление. За сравнение Tesla и подразделението за роботизирани таксита на General Motor Cruise са подложени на допълнителни проверки относно безопасността на техните системи.

Издайнически светлини

Досега тюркоазените светлини характеризиращи безпилотното управление са одобрени в Калифорния и Невада. Това са и единствените щати, които имат сертифициран Drive Pilot.

Калифорния позволява на Mercedes да изпробва светлините в тестови превозни средства в продължение на две години. Стартът е оставен за началото на 2024 г. Тюркоазените индикатори ще бъдат вградени във фаровете, задните светлини и страничните огледала на тези превозни средства.

Отличителният цвят е по-светъл оттенък на синьо. Той е избран, защото няма да бъде сбъркан с полицейски светлини или обикновени светлини на кола. Mercedes сподели, че използването му има за цел да подпомогне шофьорите да споделят адекватно пътя със самоуправляващите се превозни средства.

Освен това ще бъде от полза на всеки, който минава покрай тези коли, включително и на полицаите. Те не трябва да се тревожат, ако видят човека зад волана с ръце заети с друго и очи настрани от пътя.

За напреднали 

Тези тюркоазени светлини може да са нов начин да заявите, че карате много напреднала и модерна кола. Ако сте скептично настроени към технологията, можете да използвате ярките индикатори, за да стоите далеч от тези превозни средства. Най-вероятно това е от полза за всички страни в движението.