Това може да се дължи на споделяне на генетичен код с коронавируса

Вероятно вариантът на омикрон е взел генетичен материал от друг вирус, който причинява обикновена настинка при хората. Това накара един от авторите на проучването да предположи, че омикрон може да има по-голяма трансмисивност. Също така, той се характеризира с по-ниска вирулентност в сравнение с други варианти на новия коронавирус.

Изследователи от Nference, фирма базирана в Масачузетс, анализираха биомедицинската информация. Те секвенираха омикрон и откриха фрагмент от генетичен код, който присъства във вируса причиняващ настинка. Тази конкретна мутация може да е възникнала в гостоприемник, едновременно заразен от SARS-CoV-2, известен също като новия коронавирус и HCoV-229E, който може да причини обикновена настинка. Споделеният генетичен код не е открит в други варианти на коронавирус.

Поразителната прилика между omicron и HCoV-229E може да се дължи на това, че вирусът е привикнал към човешките гостоприемници. Така вероятно успяваме да се избегнем някои нежелани реакции на имунната система.

Обмен на генетичен материал

Изследователите са установили, че SARS-CoV-2, който е отговорен за болестта COVID-19, може да зарази пациенти, които също са засегнати от други коронавируси. Клетките в белите дробове и стомашно-чревните системи могат да бъдат домакини и на двата типа вируси, което вероятно води до обмен на генетичен материал.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ настояват здравните експерти да проучват, кои пациенти едновременно страдат от COVID и други респираторни заболявания.

Въпреки че все пак има много неизвестни относно омикрон, здравните експерти се притесняват, че различните мутации могат да го направят много по-лесно преносим от варианти като делта. В Южна Африка Националният институт по заразни болести на страната заяви, че омикрон е изпреварил други варианти на вируса през ноември миналата година, което представлява 74% от геномите, секвенирани през месеца.

Преди това Delta е била доминираща в тази страна. Главният експерт по инфекциозни болести в САЩ смята, че е успокоително, но не и окончателно подобно развитие на нещата. Бързото нарастване на броя на случаите може бъде забавен във времето.

Надеждно лечение

След секвениране на новия коронавирус, изследователите на Nference са открили, че част от неговия генетичен код имитира протеин, който помага за регулиране на баланса на солта и течностите в човешкото тяло. Това развитие подпомогна усилията за проектиране на лекарства, които се борят с вирусното предаване.

Тъй като вирусът еволюира, за да стане по-лесно предаван, той обикновено губи някои от своите черти, които вероятно биха причинили по-тежки симптоми. Необходими са много повече данни и анализи, преди да бъде направено окончателно определение. Неравномерното разпределение на ваксините в световен мащаб може да доведе до допълнителни мутации на коронавируса.