Първото в света лекарство за възстановяване на зъбите ще бъде тествано в Япония още тази година

Клиничните изпитания на първото в света лекарство за възстановяване на зъбите трябва да започнат през септември. Това ще се случи в Университетската болница в Киото. Началникът на отделението по стоматология и орална хирургия и останалите членове на изследователския екип, проведоха пресконференция в болницата в отделението Кита в Осака на 2 май 2024 г.

След като бъде потвърдена безопасността на лекарството, то ще се дава на пациенти с вродена липса на пълен набор от зъби, за да се потвърди неговата ефективност. Изследователите се надяват да започнат продажба на лекарството още през 2030 г.

Смята се, че вроденият зъбен дефицит засяга сравнително малка част от населението. Липсата на шест или повече зъба е състояние известно като олигодонтия. То е наследствено и се смята, че засяга около 0,1% от населението.

Опити

Според болница Kitano в отделението Kita в Осака, която участва в проучването, първата фаза на клиничните изпитания ще продължи от септември тази година до август 2025 г. Лекарството ще се прилага интравенозно на здрави индивиди, за да се потвърди неговата ефективност.

В опитите ще участват 30 мъже на възраст между 30 и 64 години. Условието е на субектите да им липсва поне един заден зъб, за да не се стигне до проблем, ако лекарството подейства и някой зъб започне да расте. До момента не са потвърдени големи странични ефекти при тестове с животни.

На следващ етап медикаментът ще се прилага в болницата на пациенти с вроден зъбен дефицит. Изследователите планират да ограничат субектите по време на тази фаза до възраст между 2 и 7 години. И тук условието е да имат поне четири липсващи зъба от раждането.

Метод на работа

Лекарството за възстановяване на зъбите деактивира протеин, наречен USAG-1. Той инхибира растежа на зъбите. Екипът вярва, че в бъдеще може да е възможно да растат зъби не само при хора с вродени заболявания, но и при тези, които са загубили зъб поради кариес или нараняване.

Водещият изследовател и ръководител на отделението по стоматология и орална хирургия в болницата сподели, че екипа иска да направи нещо, за да помогне на тези, които страдат от загуба или липса на зъби. Въпреки че до момента не е имало лечение, осигуряващо трайно излекуване, очакванията на хората за растеж на зъбите са високи.

Сподели
Предишна страницаДве копия на един ген водят до Алцхаймер
Следваща страницаПървият имплант на Neuralink има проблем
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.