Иновативният мозъчен чип изглеждаше безупречен, но сега се оказва, че има проблем

Neuralink представи първия пациент, който получи своя мозъчно-компютърен имплант. Станахме свидетели на демонстрации, че той вече може да движи компютърен курсор, за да играе шах с помощта на устройството. Сега обаче, компанията се натъква на проблем.

Импланта намали количеството данни, които може да улови от мозъка на пациента. Част от информацията е била изгубена, защото някои нишки на импланта са прекъснали връзката си. Към момента не е разкрита причината, поради която те са се оттеглили неочаквано.

Възможни варианти

Възможен фактор, който може да е допринесъл за проблема е задържане на въздух в черепа на пациента след операция. Това състояние се нарича пневмоцефалия. Изглежда, че проблемът не представлява риск за безопасността на пациента, страдащ от квадриплегия след инцидент при гмуркане през 2016 г. Въпреки това, се обмисля възможността за премахване на импланта.

Изтеглените нишки са довели до намаляване скоростта и точността на пациента да контролира компютърен курсор само с мислите си. В отговор компанията заяви, че е направила промени, включително модифициране на някои алгоритми, които подобряват битовете в секунда.

Дори с влошените възможности на импланта, Neuralink успя да направи демонстрация на живо. При нея изпитателя играе шах. Това е скок във възможностите за технологията за интерфейс мозък-компютър.

Екипът на Neuralink очакваше предизвикателства с първия тест при човешки пациент. Всички остават оптимисти, че този проблем може да бъде решен, позволявайки на бъдещите импланти да улавят повече данни и да предлагат по-големи възможности за хората. Компанията е изпробвала своите импланти при прасета, овце и маймуни, но сега виждаме първият човек ползващ устройството, наречено N1.

Администрация и одобрение

FDA (Администрацията по храните и лекарствата) все още не е дала коментар. Агенцията, която одобри операцията, прегледа плановете за имплантиране и на други подобни стартиращи компании. Напредъкът в интерфейсните устройства мозък-компютър има потенциала да възстанови функцията на милиони хора, живеещи с увреждания на гръбначния мозък.

Какво представлява N1?

Имплантът N1 на Neuralink съдържа чип за обработка, батерия и други компоненти в малък подобен на шайба контейнер. Той се имплантира в дупка с подобен размер, изрязана в черепа. Към шайбата са прикрепени 64 нишки, всяка по-тънка от човешки косъм и държаща 16 електрода. Последните няколко милиметра от нишките се вмъкват в моторния кортекс на мозъка, където електродите четат и предават невронни сигнали, които могат да бъдат декодирани, за да се изведат намеренията на човека.

Първото по рода си имплантиране се осъществи на 28 януари. В края на февруари имплантът започна да улавя по-малко данни и инженерите на Neuralink се опитаха да определят какво причинява спада. Една от изложените теории беше, че пневмоцефалусът е допринесъл за изтеглянето на някои от нишките от моторния кортекс.

Преодоляване на препятствията

Каквито и проблеми да среща екипът, той все пак успя да организира успешна демонстрация на живо на 20 март. В предаването беше показано, че пациентът може да играе компютърен шах, като влачи и пуска фигури на виртуална дъска, сякаш ги мести с мишка. Подобна способност никога не е била демонстрирана в устройство извън лабораторна среда. Въпреки изтеглените нишки, битовете в секунда, които бяха постигнати наскоро с устройството върнаха нивото си наблюдавано, когато всички нишки бяха на своето място.

Сподели
Предишна страницаЛекарство за възстановяване на зъбите
Следваща страницаНовият AI на Google DeepMind
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.