Китайски чудотворен материал усвоява рекордна енергия от слънчеви панели

Фирмата за соларни технологии LONGi постави нов световен рекорд за силициево-перовскитни соларни клетки, като достигна 33,9% ефективност. Данните са сертифицирани от Националната лаборатория за възобновяема енергия на САЩ. LONGi е преминал теоретичната граница от 33,7% ефективност за единични слънчеви клетки със своя тандемен дизайн.

Изследванията на възобновяемата енергия отбелязаха значителен тласък. Постиженията идват в отговор на стремежа към намаляване зависимостта от изкопаеми горива. Учените по целия свят работят за подобряване ефективността на слънчевите панели. Целта е да се генерира повече енергия от зоните, където са инсталирани.

Отвъд последната граница

Стандартните слънчеви клетки с един преход, намиращи се във всички търговски инсталации, имат теоретична граница от 33,7%. За да я преодолеят, изследователите работят с различни материали, които могат да се комбинират със силиций. Така се подобрява ефективността. Значителен успех е постигнат с перовскитните клетки.

Какво представляват иновативните слънчеви клетки?

Тандемната слънчева клетка е съставена от различни материали. Всеки от тях реагира на отделен участък от слънчевия спектър. Това помага за подобряване на цялостната ефективност на слънчевата клетка. Перовскитите са естествено срещащ се минерал от калций. Базираните на силиций слънчеви клетки имат теоретична ефективност от 43%. Това ги прави вероятен кандидат за надграждане на конвенционални слънчеви панели. Ето защо те са известни още като чудотворен материал.

Изследователи от Университета за наука и технологии в Саудитска Арабия поставиха глобален рекорд, като достигнаха ефективност от 33,2% с тяхната тандемна слънчева клетка. При 33,9% усилията на китайската фирма определено са малко по-добри. Последните демонстрират много възможности за подобряване ефективността на тандемните слънчеви клетки.

Повече от рекорд

Постижението на LONGi е значително, като се има предвид, че през ноември миналата година техните тандемни слънчеви клетки постигнаха 26,81% ефективност. Това само по себе си беше рекорд, но бързото развитие в областта означава, че ще бъде засенчен съвсем скоро.

LONGi се оказа на върха в изследванията и развитието на тандемни слънчеви клетки. Тези постижения най-накрая ще решат проблемите с масовото производство на перовскити.

Като основен глобален доставчик на слънчеви клетки с един преход, LONGi е в добра позиция да използва своите производствени възможности, за да пусне високоефективни тандемни слънчеви панели. Базираната в Обединеното кралство компания Oxford PV също възнамерява да произвежда подобни, но е постигнала само 28,6% ефективност.

Има надежда

Тъй като фотоволтаичната индустрия се стреми да намали разходите и да подобри ефективността, за да се превърне в предпочитана опция пред изкопаемите горива, перовскитно-силициевите тандемни слънчеви клетки се превърнаха в критичен компонент за постигането на тази реалност.

Други изследвания върху тандемните слънчеви клетки са фокусирани върху подобряването на тяхната гъвкавост и дълготрайност. В допълнение към производството на двустранни слънчеви панели, учените искат да ги направят самовъзстановяващи се, за да бъдат използвани стотици години.