Китайски роувър откри загадъчен куб от далечната страна на Луната

Yutu-2 е роботизиран роувър, управляван от китайското правителство. Неговата цел на Луната е изследователска. Устройството се намира в кратера Фон Карман, който е разположен от невидимата за нас страна на спътника ни. Всяка една информация във връзка с по-непознатата част на Луната е изключително ценна за учените.

Успешен старт

След старта на мисията, возилото ненадейно се натъква на мистериозен обект. Our Space, китайски езиков научноизследователски канал, свързан с China National и Космическата администрация, разговорно го описва като мистериозен куб.

Роувърът е заснел изображение на обекта от почти 80 метра. Това разстояние е твърде далеч, за да могат астрономите да получат ясно представа за идентичността на образа. В последствие Юту-2 трябва прекара два до три лунни дни, които се равняват на два до три месеца на Земята, в същия регион. През този период ще пътува до въпросното откритие, за да го разгледа по-отблизо.

Основните препятствия в тази част на Луната, отбелязват астрономите, са кратерите и склоновете. Когато учените управляват сравнително автономно превозно средство от наземните си станции, винаги има риск да се натъкнат на пречка.

Все още няма окончателни данни за това, какъв е обектът. Най-вероятно това е просто камък, изкопан от метеорен удар. Твърдението е правдоподобно, защото учените са забелязали кратер от удар, който се намира непосредствено до куба. Не е тайна, че небесното тяло е ставало неведнъж свидетел на подобни катаклизми. Видимите дори и от земята с просто око кратери са доказателство за това.

На шега

Коментатори в социалните мрежи се пошегуваха, че може да е всичко от McDonalds или Starbucks до автобусна спирка, в която да си вземете почивка от променливите температури на Луната. Our Space се забавляваха, закачливо внушавайки, че може да е дом, направен от извънземни след аварийно кацане.

Поредна мисия

Yutu-2 беше първият роувър, който кацна от другата страна на Луната през 2019 г. за мисията Chang’e 4. Това е четвъртата мисия на китайското правителство за изследване на спътника. Следователно познанията за това полукълбо са ограничени в сравнение с тези, които имаме за останалата част от нощното небесно светило.