Снимка: NASA

Около всички новини за тестовия полет на най-новия апарат на NASA, Orion утре сутрин, нямаше как да не излязе информация и за използването на тази въпросна капсула в бъдеще. На пресконференция вчера по NASA TV бяха обявени плановете на космическото звено, отнасящи се към посещението на планетата Марс.

ВИЖ ОЩЕ: ПРЕДСТОИ ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ФИЛМА „ПЪРВИЧЕН КОД“

Конференцията разказа за това как през годините, около 2025, Orion ще помогне за изпращането на няколко пъти по четири астронавта до астероиди между Земята и Марс, като след това се очаква, около 2035, човешки крак да стъпи на Червената планета. Това е смел ход от страна на NASA, при положение, че апаратът Orion тепърва започва тестове (от утре, както споменахме). Посещението на астероидите обаче ще е най-далечното място, до което са ходили хора след последното посещение на Луната през 1972 година. Колко по-далеч ще бъде това? Доооста, доста по-далеч.

При все, че от посещението на астероидите ни делят има-няма десетина години, се сещате колко важен всъщност е тестът на Orion утре. Той ще излети в четвъртък, 4 декември, в 14:05 ч. българско време от космическия център Кенеди на борда на ракета Delta IV Heavy (най-мощната американска космическа ракета в момента). След като обиколи няколко (два) пъти Земята, на разстояние 15 пъти по-голямо от това до Международната космическа станция, трябва да падне в Тихия океан около 18:30 ч. (отново българско време), след като е разтворил 11 тестови парашута. На борда на апарата няма да има астронавти, но в кабината ще бъдат поставени множество сензори, които да измерват налягане, радиация, ускорение и всичко друго, което би могло да повлияе на евентуални пътници, които да използват Orion за превоз.

Към момента все още няма никакви пречки и по информация на агенцията полетът ще се състои, като можете да гледате, както винаги, всичко на живо в канала на NASA в Ustream.


Broadcast live streaming video on Ustream