iphone-6

Digione, за която някои от вас може да са чували, е китайска компания, чийто последен продукт доста прилича на iPhone 6. Не толкова известният производител на смартфони разкри в понеделник, че е изпратил писмо до Apple през септември, твърдейки че iPhone 6 може да е кражба на регистриран от Digione патент.

ВИЖ ОЩЕ: МОЖЕ ДА ВИДИМ НОВ MOTOROLA DROID СЪС SNAPDRAGON 810 И 4GB RAM

Въпросният патент е за дизайн на мобилен телефон, който е доста сходен с този на новия флагман на американския гигант. Digione е подала молба за патент през януари и го е получила през юли от китайската държавна служба за интелектуална собственост.

За да получи по-голяма гласност този проблем, китайската компания е публикувала в интернет писмото до Apple. „Ние вярваме, че комуникацията с добра воля ще допринесе за разрешаването на евентуални съдебни спорове“, се казва в него.

digione
100+

Въпросът все още е нерешен, а Digione иска „шанс да каже истината“, се казва в публикация й на китайския сайт Weibo. Apple не е коментирала случая.

За разлика от iPhone 6, който започва от 5288 юана, което е 863 долара в Китай, смартфонът на Digione, 100+, е насочен към ниския клас, с начална цена по 799 юана. Продуктът също така има много по-голям екран, 5.5 инча, и работи с 8-ядрен процесор от MediaTek, заедно с модифицирана версия на Android.

Китайските производители са доста известни с продажбите на евтини фалшификати на iPhone. Преди години устройствата бяха широко разпространени на местните пазари за електроника и някои от тях все още могат да бъдат намерени.

Това не е първият път, в който Apple е изправена пред проблеми със закона от китайски компании. През 2012 г. технологичният гигант плати 60 милиона долара за собствеността на търговската марка iPad в Китай, след като местна фирма, наречена Proview, твърдише, че все още го притежава.