Очаква се да бъдат достъпни до няколко години

Текущите тестове, с които разполагаме са твърде бавни, за да уловят болестта навреме и да подействат новите революционни лекарства. Мозъчните сканирания и гръбначно-мозъчните проби са бавни и сложни. Четирима от 10 пациенти умират преди да бъдат диагностицирани.

Две водещи благотворителни организации влагат 5 милиона паунда за създаването на по-прости тестове за болестта. Тя е един от най-честите убийци в световен мащаб. Очаква се новите тестове да бъдат по-лесни, по-евтини и бързи от наличните към този момент.

Задачите на паметта

Все по-често чуваме за новаторски лечения, но ранната диагностика ще бъде от ключово значение за предписването им. Това трябва да се случи преди мозъкът да е твърде увреден. Много хора чакат от две до четири години, за да получат диагноза, а за други такава изобщо няма. Очаква се нарастване броя на хората, които чакат за становище, но няма подходяща инфраструктурата, за да могат лекуващите да се справят с подобно предизвикателство.

Това може тотално да революционизира начина, по който се диагностицира деменцията.

Надеждна колаборация

Двете благотворителни организации се обединяват, за да финансират изследвания за по-добри тестове. Учените вярват, че могат да забележат признаци на болести, причиняващи деменция в кръвта, защото определени протеини или биомаркери се натрупват до вредни нива. Необходими са още разработки, за да се усъвършенства процесът и да стане достатъчно надежден и лесен за използване от лекарите. Кръвният тест би бил по-бърз и достъпен от сегашните методи.

Не бива да пропускаме и комфорта на пациентите. Проучване установи, че 6% процента от британците биха се притеснили за кръвен тест, в сравнение с 46%, които се страхуват от лумбална пункция, известна още като гръбначна пункция.

Един проблем по-малко

Учените вярват, че до пет години ще започнем да използваме новите тестове за кръвни биомаркери в рутинната практика. Колкото по-възрастен става някой, толкова по-вероятно е да има положителен тест, но да няма симптоми. Крайното заключение ще да бъде част от пълна оценка, включително симптоми и ефективност на когнитивния тест.

Възможно е да сме на прага на нова ера в лечението на деменция. Евтини инструменти като кръвните тестове са решението на проблема, но първо трябва да се преместят от лабораторията в реалния свят.

Сподели
Предишна страницаКак ще пазаруваме от Amazon?
Следваща страницаРекордна енергия от слънчеви панели
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.