Научна фантастика или реалност

Първите примери за нанотехнологични татуировки, които променят своя цвят, са разработени през последните няколко години и не са предназначени само за боди арт. Те имат и медицинска цел.

Да си представим татуировка, която предупреждава за здравословен проблем, чрез сигнализиране за промяна във вашата биохимия, или за излагане на радиация, която може да бъде опасна за вашето здраве.

Все още не можете да влезете в лекарски кабинет и да си направите динамична татуировка, но те са на път да станат реалност. Ранните проучвания на концепцията предоставят убедителни доказателства, че татуировките могат да бъдат проектирани не само с промяна на цвета, но и с установяване и предаване на биомедицинска информация, включително начален стадий на рак.

Сигнализиращи биохимични промени

През 2017 г. изследователи татуират свинска кожа, която е била отстранена от прасето, с молекулярни биосензори. Те използват цвят, за да покажат нивата на натрий, глюкоза или рН в течностите на кожата. Година по-късно, екип от биолози разработи татуировка от инженерни кожни клетки, които потъмняват, когато усещат дисбаланс на калций, причинен от някои видове рак. Те демонстрираха татуировка за откриване на рак при живи мишки.

През 2019 г. друг екип разшири това проучване, за да включи измерване на протеини и разработи показания за смартфони. Тази година те също показаха, че нивата на електролитите могат да бъдат открити с флуоресцентни сензори от татуировки.

Сензори за UV лъчение

Учените се интересуват от усещането за външни вреди, като ултравиолетовото лъчение. Излагането на въпросните лъчи от слънчевата светлина и солариумите е основният рисков фактор за всички видове рак на кожата. Немеланомният рак на кожата е най-често срещаното злокачествено заболяване в САЩ, Австралия и Европа.

Начин на действие на татуировките

Поредица от четири панела показват UV-активирана татуировка, която се появява в звезден модел, изтрива се и след това се появява в точков модел. UV-активираното мастило за татуировки е невидимо, докато се изложи на конкретна светлина. Изследователите са разработили невидимо мастило за татуировки, което става синьо само при наличието на UV облъчване. Това е своеобразно предупреждение, когато кожата ви се нуждае от защита. Мастилото за татуировки съдържа UV-активирано багрило вътре в пластмасова нанокапсула с диаметър по-малък от микрона. Това е приблизително същият размер на стандартен пигмент за татуировка.

Нанокапсулата е необходима, за да променя цвета на частиците на татуировките. Ако пигментите са твърде малки, имунната система бързо ще ги изчиства от кожата и татуировката изчезва. Те се имплантират с помощта на машини за татуировки по същия начин, както обикновените. Разликата е тази, че след няколко месеца започват да се разграждат от излагането на ултравиолетови лъчи и други естествени процеси. Това води до тяхното избледняване и намалява ефективността.

Лабораториите работят и върху невидими UV-защитни татуировки, които биха абсорбирали UV светлината, проникваща през кожата, като дълготраен слънцезащитен крем точно под повърхността. Също така се проектират татуировки термометър. С тяхна помощ, благодарение на чувствителни към температурата мастила, ще отчитаме телесната си температура винаги, когато това е необходимо. В най-скоро време мастилата за татуировки ще могат да се използват за предотвратяване и диагностициране на различни болести.

Временни високотехнологични татуировки

Временните трансферни татуировки също претърпяват високотехнологична революция. Електронни татуировки, които могат да усещат електро физиологични сигнали като сърдечна честота и мозъчна активност или да измерват хидратацията и нивата на глюкоза, са в процес на разработка. Те дори могат да се използват за управление на мобилни устройства, например разбъркване на музикален плейлист при докосване на татуировка или за луминесцентно боди арт, което осветява кожата.

Предимството на тези татуировки е, че те могат да използват електроника, захранвана от батерии. Недостатъкът е, че те не са постоянни и удобни, както традиционните. По същия начин електронните устройства, които минават под кожата, изискват инвазивни хирургични процедури за имплантиране.

Татуировките инжектирани в кожата, предлагат най-доброто от двата свята: минимално инвазивни, но постоянни и удобни. В момента се разработват нови методи за татуиране без игла, които изстрелват микроскопични капчици мастило. След като бъдат усъвършенствани, те ще направят татуирането по-бързо и по-малко болезнено.

Ежедневна употреба

Променящите се цветни татуировки са в процес на разработка и също ще отворят вратата за нов вид динамичен боди арт. Това ще позволи да програмирате дизайна на вашата татуировка или да го включите и изключите.

Безопасността преди всичко

Засега няма доказателства, че татуировките причиняват рак, а едно проучване дори установява, че черните татуировки предпазват от индуциран от ултравиолетови лъчи кожен рак. И все пак много мастила за татуировки съдържат или се разграждат до вещества, за които е известно, че са опасни и са установени здравни усложнения, включително инфекция, алергия и гранулом при около 2% от татуировките. Необходими са повече изследвания, за да се разберат дългосрочните ефекти на нано и микроимплантите в кожата като цяло.

Докато изследователите разработват динамични татуировки, те ще трябва да проучат безопасността на високотехнологичните мастила. Малко е известно за безопасността на повече от 100 различни пигмента, използвани в нормалните мастила за татуировки. Американската администрация по храните и лекарствата не е упражнила регулаторна власт по отношение на пигментите за татуировки, позовавайки се на липсата на доказателства за проблеми с безопасността на пигментите. Така че производителите могат да поставят каквото си искат в мастилата за татуировки и да ги продават без одобрението на FDA.

Вълна от високотехнологични татуировки бавно се надига и вероятно ще продължи да се увеличава в обозримо бъдеще. Когато тя стане факт, можете да решите да сърфирате или да лежите на плажа. Ако решите да съберете малко тен, лесно ще проверите телесната си температура или излагането на ултравиолетови лъчи, като просто погледнете една от вашите татуировки.