Най-красивите снимки запечатани от космическата станция

Астронавти от Международната космическа станция не рядко успяват да ни зарадват с впечатляващи фотоси, които самите ние не можем да направим. На тях виждаме не само красотата на необятния Космос, но и редки супер интензивни слънчеви бури.

Силни полярни сияния

Рядкото събитие показва, че атмосферата на нашата планета е бомбардирана със силно заредени частици на Слънцето. Това се случва, когато нашата звезда навлиза в особено активна част от своя слънчев цикъл. Космическото време също предизвиква някои прекрасни природни феномени. Те могат да се наблюдават както орбитата, така и от земята.

Така се образуват някои от най-интензивните полярни сияния, забелязани над Северна Америка и Канада. Те са придружени от спиращи дъха снимки отгоре. Космонавтите са станали свидетели на невероятно многообразие от удивителни шипове по-високи от нашата орбита. Те са летели точно над центъра на пръстена, като са се наслаждавали на цветни вълни и импулси навсякъде.

Неземни светлини

Полярните сияния са резултат от попадането на заредени частици от Слънцето в магнитосферата на Земята. Това е продълговатият магнитен щит, обграждащ нашата планета. Някои от тези лъчи преминават и се сблъскват с атомите в горната част на атмосферата, освобождавайки енергия под формата на светлина. Едно изображение на северно сияние ни предоставя удивителен поглед върху милиарди подобни сблъсъци, рисуващи приказните пейзажи на нашата планета.

Супер изригване

В края на миналата година активността на Слънцето достигна значително по-висока температура от обичано измерваните. Това е период известен също като слънчев максимум. Той се случва веднъж по време на 11-годишния му цикъл. В него се наблюдава най-голямата активност, което прави полярните сияния още по-чести и красиви явления.

Красотата води след себе си и не малко проблеми. Ясно е, че частиците слънчева енергия биха били значително опасни за нас хората, ако го нямаше магнитното поле на земята, която да ни предпазва. В добавка на това, по-силните слънчеви изригвания влияят на нашите сателити, интернет и GPS системи.

Това ослепително шоу, което е толкова грандиозно може да бъде забелязано от ентусиасти на природата както на земята, така и в небето. То неизменно ни напомня за размера и силата на нашата ценна атмосфера.