Нова генна терапия може да трансформира борбата с рака

Изследователи са открили механизъм, който принуждава раковите клетки да се самоунищожават, отвличайки способността им да се възпроизвеждат неконтролируемо, като я обръщат срещу самите тях.

Изследователският екип от Станфордския университет и компанията за генна терапия Shenandoah Therapeutics направиха ново откритие. В него те описват как раковите клетки могат да бъдат пренастроени, за да активират своята клетъчна смърт вместо размножаването си. Това не е по-различно от натискането на превключвател.

Бъдещи ползи

Все още сме далеч от разработването на лекарство за хора, което да включва употребата на въпросната генна терапия. Въпреки това, учените са заинтригувани от новата перспектива, която се отваря пред тях.

Идеята е толкова гениална, колкото и простичка. Да използваме това, от което раковата клетка се нуждае, за да съществува и да го превърнем в нейната пагубна единица. Все едно да направим нашите витамини отровни.

В редица лабораторни експерименти изследователите изградиха молекули, които свързват два протеина един към друг. Това са мутирал протеин, наречен BCL6, който позволява на раковите клетки да оцеляват и растат, и нормален такъв, който действа като превключвател за гени в близост до него.

Получената конструкция тласка раковите клетки към гените, които ги убиват. Същевременно те са естествена част от ДНК, която изчиства старите клетки, които вече са изпълнили своя дълг.

При пациенти с рак тези гени за клетъчна смърт се изключват от протеин, известен като BCL6. Тази нова конструкция обаче води до редовното превключване на протеина към тези гени за клетъчна смърт, като ефективно пренастройва раковите клетки. По този начин те реално се самоубиват.

Реална надежда

BCL6 е организационният принцип на раковите клетки. След като загуби своята идентичност клетката не може дас е справи с промяната и се самоунищожава. Подходът може да бъде ефективен при половината от всички известни ракови заболявания. Тъй като той разчита на мутирали ракови клетки, може да бъде насочен по начин, който щади здравите клетки.

Към този момент учените са демонстрирали, че хибридната молекула е безопасна за използване при мишки. Докато започнат да се правят реални опити с хора и да се произвеждат ефективни лекарства ни чака още дълъг, но обнадеждаващ път.

Сподели
Предишна страницаБатерия от течен метал
Следваща страницаИновации при iPhone 15 Pro
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.