Отслабване с генна терапия

Съвременният фитнес е многомилионна индустрия. Но дали наистина го обичаме?Всички сме гледали безброй реклами представящи чудодейни продукти, които обещават бързо отслабване и страхотна визия без никакви усилия. От тренировъчни машини до диети със странни съставки. Колани и ленти за изгаряне на мазнини и какво ли още не. Определено не можем да се оплачем от недостиг на продукти.

Иновативна генна терапия, тествана върху мишки, може да се окаже поредният начин за отслабване без фитнес. Въпросното проучване е показало, че мишките бързо изграждат мускулна маса и понижават затлъстяването след прилагане на терапията. Това се наблюдава дори докато са подложени на диета с високо съдържание на мазнини и не се упражняват.

Ето как работи

Генът FST е отговорен за производството на протеин, наречен фолистатин. При хората и голяма част от другите бозайници, фолистатинът помага за растежа на мускулите и контролира метаболизма. Той също така блокира протеин, наречен миостатин. Последният действа за ограничаване растежа на мускулите и гарантира, че няма да станат твърде големи.

Изследователите инжектирали мишки на осем седмици с вирус, носещ здрав FST ген. За период от 18 седмици екипът наблюдава, че мускулната маса на третираните мишки се е удвоила, както и нивото на силата им. Наблюдавали са се намалени щети, свързани с остеоартрит, по-малко възпаление в ставите плюс по-здрави сърца и кръвоносни съдове.

Първоначално е имало притеснения, че мускулният растеж катализиран от генната терапия, може да навреди на сърцето, главно чрез удебеляване на сърдечните стени. Изненадващо обаче сърдечната функция и сърдечно-съдовото здраве на опитните мишки всъщност са се подобрили. Това влияние подлежи и на по нататъшно наблюдение, тъй като с течение на времето могат да се появят усложнения.

Мечтаният фитнес

Представете си, че можете да градите мускули и да поддържате здравословен метаболизъм, докато си лежите на дивана, ядейки бургери и пържени картофи. Съществуват подобни проучвания за възпроизвеждане ефектите от упражненията чрез командване на генетични инструкции. Последните контролират начина, по който клетките взаимодействат с протеините. Все пак учените не могат да разберат напълно, как упражненията влияят върху човешкото тяло на молекулярно ниво.

Това може да се промени през следващите няколко години. Консорциум от Национални здравни институти, наречен Молекулярни датчици на физическата активност е в разгара на задълбочено проучване на молекулярните ефекти върху тъканите и органите при 3000 души.

За удоволствие или по медицински причини

Ако в крайна сметка генната терапия за изграждане на мускули достигне точка, при която може да се използва при хора, изследователският екип желае да го прави предимно за подпомагане на пациенти със състояния като мускулна дистрофия или тежко затлъстяване. Целта е да достигнат изходно ниво, от което могат да заложат на изпитани практики за изграждане на мускулатурата. Такива са вдигане на тежести или други физически упражнения.

Това се налага поради факта, че в случаи на тежко затлъстяване или загуба на мускулна маса е изключително трудно, дори и невъзможно да отслабнете или да подобрите мускулната сила чрез нормални упражнения и диета.

Ако всеки процес в нашите тела е тясно свързан с гените ни, възможно е почти всеки аспект от нашето здраве да бъде манипулиран с помощта на генна терапия и свързаните с нея инструменти. Може би един ден наистина ще има хапче, което можем да вземем, за да се сдобием с мускулести тела без никакво усилие.

Дали това ще съсипе удовлетворението от една добра тренировка, е друг въпрос. Но дори ако генетичните или химическите средства за заместване на физически упражнения станат безопасни за използване от хората в обозримо бъдеще, те вероятно ще бъдат ограничени до наистина нуждаещите се от тях поради различни здравословни причини.