Няма човек, който да работи и да не се е замислял за развитието на собствен бизнес, който да генерира приходите му, вместо да се труди за някой друг в замяна на месечно възнаграждение. Уви, не всеки има финансовата възможност за това. Да не говорим, че една малка част от стартиращите собствен бизнес с вложени лични средства имат понятие как да ги използват правилно. Освен пари, имате нужда и от много други неща, които да монетизират вашата мечта. Най-често с успех се сдобиват тези хора, които превръщат хобито си в бизнес, което е акцент на днешната ми статия. Ще дам пример със себе си и развитието на Smart News – сайтът, който днес се превръща в един лидер в своята област. Каква е уловката обаче? Правейки нещо, което е твое хоби, нямаш нужда от пари, а само от щипка отдаденост, много време и прекрасен екип, с който да работиш!

[cquote]Работата по Smart News започна преди около 3 години, и то изцяло като хоби![/cquote]

С тогавашния ми съдружник и добър приятел Боби Иванов решихме, че ще направим блога, който се хостваше в wordpress.com, в медия, която ще привлече окото на запаления тех гийк. Бяхме само аз и той, когато към нас се присъединиха няколко приятели на Боби, които се развиваха в сферата на журналистиката. Аз се грижех за техническата страна на сайта, те – за съдържанието, като идеята беше да развием сърцето на новата медия, а именно нейното авторско съдържание. С редактори като Силвия Янчева и Владислава Колчева успяхме да направим немалко интригуващи статии и ревюта, които ни вкараха в играта.

Малко по-късно към нас се присъедини и специалистът по онлайн маркетинг Димитър Николов, който е създател на Kreativen.com, помагайки ни с идеи, дизайн и ноу хау как да пробием стените на бранша, който щурмувахме. Всички се интересувахме от технологиите, което ни движеше напред с всяка изминала секунда. Бюджетът ни за реклама се равняваше на стотина лева месечно, а фокусът ни бе Facebook. Фен базата ни нарастваше, а след стартирането на оригиналния дизайн, който Митко Николов направи, нашата звезда изгря. Интересът към нас се покачваше непрекъснато, а хората все повече искаха да чуват нашето мнение. Разчупвахме съдържанието си и не позволявахме на старите кучета в бранша да стигат нивото ни. Мотивирани да направим най-силния откъм съдържание технологичен портал у нас, ние седяхме на позиция, в която решавахме накъде да тръгнем. Нещо, което не се случва с всеки стартъп проект, да не говорим за такъв, който няма първоначално финансиране или силен гръб.

Решихме, че мисията ни за бъдещето на сайта е пряко свързана и с неговото съдържание. Имахме амбицията да правим съдържание в повече от една посока, което породи нуждата от смяна на концепцията. Smart News еволюира от медия за смарт устройства в медия за СМАРТ КУЛТУРА! Понятие, което лично аз въвеждам с ясната цел, че искаме да пишем за всичко, което вълнува съвременния човек, който ползва активно интернет. С помощта на екипа и в частност на Боби Иванов, който е роден с призванието да пише увлекателно и въздействащо съдържание, това стана реалност. Лайфстайлът на ексцентричния маркетолог Димитър Николов подпомогна идеята ни още повече, а днес на борда с нашия смарт капитан Luba6ky творим все повече качествени видео ревюта и лайфстайл съдържание.

Преди година и два месеца Любомир Дуцолов / Luba6ky / и Николай Николов / N.Nikolov / се съгласиха да станат част от нашия екип. Признавам си, доста пъти съм говорил с Luba6ky да станат част от екипа ни и се радвам, че накрая той взе решение, което вярвам, че не е било грешно. Идването им в екипа сериозно повиши интереса към нас, защото знаете, че нещата, които правят, са уникални. Те дойдоха със стил, изграден метод на работа и креатив, който не притежава нито един друг подобен екип у нас. Още в началото резултатът от тяхната работа започна да се вижда и екипът ни започна да придобива вече един завършен вид.

Smart News

В края на първата година спечелихме второ място в категория Медия на годината на наградите на BGSite, което ни даде още повече стимул и ускорихме пулса на Smart News до невиждани и недостижими до този момент граници. Големите компании в бранша започнаха да ни се доверяват и да ни търсят, а с това и успехът ни нарасна. С нулев финансов капитал и много труд в сферата, в която ни е приятно да се развиваме, ние направихме Smart News това, което е в момента. С респект към всички тези, които ни вдъхновяват и до днес, заявявам, че бъдещето ни е светло и макар не със същия екип, с който стартирахме, всичко върви само напред и нагоре. Във всеки екип има разногласия, но ако всичко тръгва в добра посока, то всеки спор е бил важен за това. [rquote]От блог до наградите BGSite[/rquote]Не очаквайте, че когато реализирате мечтата си, всичко ще дойде като на тепсия.

Ето ни днес – в Smart News развиваме най-силните автори, а в останалите сайтове, които имаме, следваме същата формула, която развива най-силния ни актив – хората! На 6-ти ноември успяхме да спечелим трето място в категория Медия на годината на престижните награди BGSite, където успешно преборихме солидни проекти на хора с голям ресурс и креативност, както и масивния сайт на БНТ, в който си личи, че е вложен адски много труд. За нас тази оценка е важен мотиватор и показател, че се движим в правилната посока, за което съм благодарен на целия екип, който дава всичко от себе си! Самият факт, че Smart News съществува от две години и за втори път биваме наградени, е изключително признание за усилията на всеки един от нас.

Smart News

И така, ние продължава само напред и нагоре. С млади и изключително талантливи автори и журналисти, придружени от най-добрия видео екип у нас, Smart News тепърва ще разкрива потенциала си. Ние сме доста креативни в идеите си, работливи сме и се радваме повече, отколкото си мислите, когато видим, че вие, нашите читатели, сте доволни от това, което правим. Бъдещето е пред нас и ние ще ви отворим вратите, за да видите света на СМАРТ Културата.

За да обобщя казаното, ще ви дам следния съвет: избирайте правилно хората, с които работите, опипвайте почвата за добри идеи и се вслушвайте в тези на околните. Обичайте това, което правите и стъпвайте смело напред, без да се оглеждате назад. Да, понякога обещанията и идеите на околните не се сбъдват, но продължавайте напред, ако сте видели, че има бъдеще. Просто не се отказвайте!

 

Ще направим всичко възможно тази статия да се допълва с все по-интересни факти и събития за нас …