Първото изпитание върху хора на назална ваксина срещу болестта Алцхаймер е факт

Изследователи ще тестват безопасността и ефикасността на назална ваксина, насочена към предотвратяване и забавяне болестта на Алцхаймер. Началото на малкия клиничен опит идва след близо 20 години изследвания.

Тестът е включвал 16 участници на възраст между 60 и 85 години. Всички те са с ранни симптоми на Алцхаймер, като извън това те са били здрави. Получили са две дози от ваксината с разлика от една седмица.

Опитът има за цел да установи безопасността и дозировката за потенциално ново лекарство. Ако резултатите се окажат добри, ще се премине към по-голямо изпитание, за да се тества неговата ефективност.

Метод на действие

Ваксината използва вещество, наречено Протолин, което стимулира имунната система. То е предназначено да активира белите кръвни клетки, намиращи се в лимфните възли отстрани и в задната част на шията, за да мигрират към мозъка и да предизвикат изчистване на бета амилоидните плаки. Те са един от отличителните белези на болестта.

Първото изпитание при хора на назална ваксина за Алцхаймер е забележителен крайъгълен камък в борбата с тежката болест. През последните две десетилетия учените натрупаха предклинични доказателства, предполагащи потенциала на тази назална ваксина. Ако тестовете покажат, че тя е безопасна и ефективна, това може да представлява нетоксично лечение за хора с болестта на Алцхаймер. Също така може да се приложи рано, за да предотврати болестта при рискови пациенти.

Ефекти и безопасност

Изследователите искат да определят безопасността и поносимостта на назалната ваксина и да наблюдават как Protollin влияе върху имунния отговор на участниците, включително върху техните бели кръвни клетки.

Имунната система играе много важна роля при всички неврологични заболявания. След 20 години предклинична работа, учените най-накрая са готови да направят решаваща стъпка и да проведат забележително първо изпитание при хора.

Медицински изследователи от цял свят работят от години, за да разработят нови лекарства за лечение или забавяне на болестта на Алцхаймер. Много от експерименталните лекарства, които някога са изглеждали обещаващи, не са успели, оставяйки пациентите и техните семейства с малко добри възможности за лечение.

През юни миналата година FDA одобри първото ново лекарство за Алцхаймер от 20 години насам. Решението обаче предизвика полемика след предупреждения от независими съветници, че не е доказано дали лекарството помага за забавяне на заболяването, унищожаващо мозъка и дали не крие риск от сериозни странични ефекти.